Bild

Mora kyrka

Då kör vi… först ut på vår kyrkosafari är Mora kyrka.

Redan på 1200-talet låg här en liten gråstenskyrka med platt tak, men vid 1400-talets slut så revs den till förmån för den nya kyrkan. Kyrkan byggdes med tre skepp och stjärnvalv och såg i mångt och mycket ut som den kyrka vi ser idag, det som skiljer de två kyrkorna åt är tornet som såg annorlunda ut och koret (fanns inte i den gamla kyrkan).
Under 1400-talet arbetade kyrkoherde Daniel Svinhufvud i Mora, han skänkte både en korkåpa och en mässhake till kyrkan. Dessa kan man än idag beskåda i sakristian.

Natten mellan den tredje och fjärde maj 1671 så skakades Mora av ett våldsamt åskoväder, blixten slog ner och tände eld på kyrkan. Kyrktorn, kyrkklockor och kyrksilver totalförstördes. Prästen och männen från socknen lyckades bygga ett nytt tak på bara några veckor och kung Karl XI betalade för ett nytt kyrktorn och nya kyrkklockor. Kyrktornet är ritat av hovarkitekten Jean de la Vallée.
Under 1700-talet så byggde man ut kyrkan och kyrkan fick sitt barockpräglade kor. Vem som målat altartavlan vet man inte men den föreställer Jesus på korset med jungfru Maria, Maria Magdalena och aposteln Johannes nedanför korset.

Under årens lopp så har flera restaureringar gjorts, dels så har man tagit fram takmålningar som troligtvis är från 1520-talet, huvudingångens position har ändrats och man har byggt ett litet lekrum för barnen som kan ha svårt att sitta still under mässan.

Vid huvudingången så kan man se rakt upp i tornvapenhuset, här kan man också se Mora kyrkas samling av bomärken. Denna samling innehåller de bomärken från de gårdar som hjälpte till att bygga upp kyrktaket och kyrktornet 1671-73.  På kyrkostämmans uppmaning så hade alla gårdarna skänkt virke till det nya taket och varje bräda försågs med givarens bomärke. Bomärkestavlorna med sina 245 bomärken är en påminnelse om den uppoffring man gjorde för sin kyrka.

Den nuvarande kyrkorgeln är byggd 1967 av Olof Hammarberg, Göteborg, dess föregångare byggdes 1912 av Gebrüder Rieger i Jägerndorf i Österrike med 28 stämmor och två maualer och pedal. Den orgeln fick nytt hem i Mariakyrkan i Gdynia, Polen 1987. Kyrkans första orgel var troligen byggd 1585 men den togs ur bruk redan under 1600-talets mitt. På 1800-talets slut så införskaffades ett harmonium som användes fram till 1912.

Kororgeln är från Septima Orgel AB i Umeå 1991, dess fristående spelbord står placerat i koret och är sammankopplat med den stora orgeln och har därmed tre maualer. Det fria spelbordet har 3200 kombinationer, registersvällare och oktavkoppel.

56782_72891059

Mora kyrka, bild tagen av kyrkokartan.se

DSCN0910

Välkommen in!

DSCN0915

Altartavlan, målad av okänd konstnär

DSCN0918

Dopfunt

DSCN0912

Predikstolen, med motiv från både gamla och nya testamentet

DSCN0920

Kororgel, med kalkmålningar återfinns i norra sidoskeppets östligaste valv.

DSCN0919

Stora orgeln

DSCN0911

image (2)

Klockstapeln

image (1)

På Mora kyrkas kyrkogård så kan man besöka Anders och Emma Zorns grav.

image

Man hittar många fina kulturgravar, som den här, på Mora kyrkogård.

 

Info: Mora Kyrkas informationsblad
Foto: E.Palmestedt
Kyrkokartan.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.