Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad

Efter en tid i Dalarna så har det blivit dags att dra söderut och ner till Skåne. Först ut i Skåne är Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad. Here we go!

Bland det första du ser när du anländer till Kristianstads järnvägsstation är Heliga Trefaldighets kyrkan som tillhör församlingen med samma namn.

Kyrkan ses som en av nordeuropas vackraste renässanskyrkor och den byggdes 1618 – 28 på uppdrag från den danske kungen Christian IV som önskade sig en storslagen katedral i sin nya stad. Kristianstad grundades av Kristian den IV 1614 (fick dock stadsprivilegium först 1622). Tanken var att Helig Trefaldighet kyrkan skulle bli domkyrka i det nya Kristianstad stift som skulle innefatta Kristianstadtrakten och Blekinge. Med andra ord så var tanken att Lunds stift skulle delas. Efter freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt och delningen av Lunds stift blev aldrig av. Heliga Trefaldighets kyrkan blev aldrig någon domkyrka.

Hur som helst så byggdes kyrkan på den gamla Allöns högsta punkt, 4,5 meter över havet. Den invides den 8 juli, på Heliga Trefaldighets dag, 1628 av Lunds biskop Mads Jensen Medelfar.
Arkitekten var Lorenz van Steenwinkel, och till viss mån även hans bror, från Nederländerna. Samma arkitekt ritade altaret som skeppades med båt från Amsterdam till Kristianstad. Att bygga en kyrka kostar pengar och pengar led man brist på,  på grund av detta så byggdes kyrktornet till en början endast ca 26 meter högt. Vilket motsvarar 2 meter över kyrkans takås. Men den 13 november 1866 stod det nya/nuvarande tornet färdigt och det fick sin magnifika spira.

Heliga Trefaldighets kyrkan är byggd som en luthersk kyrka, vilket betyder att den inte har några fasta utsmyckningar så som väggmålningar och färgade fönster. Istället så ligger utsmyckningen i den praktiska inredningen som bänkarna, minnestavlor, predikstol och orgel.
Den som inträder i kyrkan  imponeras av ljuset, rymden och den stilrena känslan. Rymd skapas av att det 100 ton tunga blytaket bärs upp av smäckra granitpelare som huggits ut ur det Göingska berget fler mil norr om Kristianstad. Kyrkan har 26 stora fönster med 1394 rutor, eller 11200 st om man räknar alla smårutor också. Både inne i och utanpå kyrkan så finns det minnesmärken från kyrkans historia i form av gravstenar, plaketter och epitafier (minnesmärken).

DSCN0381

Heliga Trefaldighets kyrka

DSCN0376

 

Här ser man kyrkans fantastiska fönster och tornspiran i bakgrunden.

DSCN0377

Gravstenar utanpå kyrkan

DSCN0378

Närbild på gravstenar

DSCN0383

Välkommen in!

DSCN0382

När du står vid ett vägskäl så kan kyrkan ge en hint om riktningen

DSCN0384

Dopfunt

DSCN0385

Dopfat, bilderna berättar ofta en biblisk berättelse.

DSCN0389

Kapellet

DSCN0391

Den fantastiska orgeln

DSCN0390

En svävande dopdroppe

DSCN0393

Ett böneträd.

Källor:

http://www.svenskakyrkan.se/kristianstad/heliga-trefaldighets-kyrka
sv.wikipedia.org/wiki/Heliga_Trefaldighets_kyrka,_Kristianstad

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.