Marsvinsholms kyrka

Vi fortsätter ytterligare en bit söder ut till Marsvinsholms kyrka cirka en mil utanför Ystad.

Marsvinsholms kyrka tillhör Ljunits församling, tidigare Balkåkra församling, i Lunds stift. Kyrkan är byggd 1862-67 i rött tegel med italiensk 1400-talsstil efter Christian Zwingmanns ritningar.
Kyrkan kom att bli den största landsortskyrkan i Skåne med mått som 17 meter i bredd, 50 meter i längd, 60 meter i höjd, 15 meter höga valv och ljusa och rena interiör så ger den minst sagt ett pampigt intryck. Innan läktarna stängdes av så rymde kyrkan cirka 1000 personer, nu rymmer den cirka 350-500 personer.

Marsvinsholms slott ligger i fd. Balkåkra församling och 1773 så fick dåvarande Marsvinsholms ägare fru Ebba Christina Siöblad så kallad patronaträtt till både Balkåkra och Snårestads kyrka. Patronaträtt innebär att man åtog sig det ekonomiskt ansvar för kyrkans egendom mot att få bestämma över de inkomster som inbringades och att ha bestämmanderätt i kyrkliga angelägenheter.
Vid fru Siöblads död övergick patronaträtten till sonen friherre och greven Eric Ruuth. Han anhöll hos kungliga Majästät om patronaträtten till Skårby kyrka och han planerade att ersätta de tre illa skötta kyrkorna till en ny större gemensam kyrka på Marsvinsholms mark. Kungen biföll Ruuths anhållan men nu bar det sig inte bättre än att 1787 så Eric Ruuth hamnade i ekonomiskt trubbel, så kyrkan stod färdig först  nästan 100 år senare. Baron Stjernblad, slottsherre och patronus, bekostade själv kyrkan.

Marsvinsholms kyrka ersatte Balkåkra, Snårestad och Skårby kyrkor så det var inte bara glädje som hystes för den nya kyrkan. Balkåkra kyrka med anor från 1100-talet blev till kyrkoruin, Snårestads kyrka förstördes helt men har byggts upp igen efter gamla ritningar 1925. Skårbyborna lyckades rädda sin kyrka och den är numera kulturminnesmärkt. Jag hoppas att vid tillfälle kunna komma tillbaka till dessa kyrkor.
När patronatväsendet togs bort så övergick Marsvinsholms kyrka till Balkåkra församling. 2002 så bildades nuvarande Ljunits församling som innefattar församlingarna i Balkåkra, Snårestad, Skårby, Sjörup och Bjäresjö, är numera ett eget pastorat. Ett pastorat kan man säga är ett samarbete mellan två eller flera församlingar där man har en gemensam kyrkoherde, kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Man har även en gemensam så kallad församlingsinstruktion. Varje församling i ett pastorat har dock ett eget församlingsråd som styrelse, dessa utses av kyrkofullmäktige.

Marsvinsholms slott och kyrka har fått sitt namn efter Otte Marsvin som byggde slottet som ett monument över sig själv. Marsvin är danska för tumlare och dessa kan man hitta på kistskölden i koret och i hörnen på de pelare som håller upp kyrkans valv.

DSCN0349

Marsvinsholms kyrka

 

 

 

DSCN0352

Välkommen in!

DSCN0353

Predikstolen

DSCN0354

 

Den 3,3 meter höga kopian av Thorvaldsens Kristus i gips. Originalet finns i Vor Frue Kirke i Köpenhamn.

 

 

DSCN0356

Dopfunt

DSCN0357

Vackert dopfat

 

 

 

 

DSCN0358

Ljusbärare

DSCN0359

Kyrkans orgel

DSCN0361

 

 

 

Källor:

http://www.ljunitsforsamling.se/kyrkor/marsvinsholm
sv.wikipedia.org/wiki/marsvinsholms_kyrka
sv.wikipedia.org/wiki/pastorat
sv.wikipedia.org/wiki/Vor_Frue_Kirke,_Köpenhamn

Foto:
E. Palmestedt

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.