Sofia Albertina kyrka

Sofia Albertina, kyrkan som byggdes på mark som inte fanns.
Denna kyrka tillhör Landskrona församling, Lunds stift och man finner den i hjärtat av Landskrona stad.

Sofia Albertina kyrka fick ersätta den gamla kyrkan Jean Baptiste kyrka som revs när fästningsbygget i Landskrona flyttade hela staden ut i havet i mitten på 1700-talet. Detta betydde att marken man skulle bygga staden på inte fanns utan man måste vinna den från havet och detta gjordes genom indämning och utfyllning. Enligt Carl von Linné som besökte Landskrona 1749 så lades stengatorna rakt ut i havet. Kyrkan byggdes på en ö och ända fram till 1830-talet så sa man att kyrkan låg på en holme.

Kyrkan är byggd efter den kände arkitekten Carl Hårlemanns ritningar och ”det första spadtaget” togs den 24 augusti 1754 av drottning Lovisa Ulrika. Det kom dock att ta många år innan kyrkan stod färdig för invigning, vilket den gjorde den 7 december 1788 och den döptes efter kung Gustav III lillasyster prinsessan Sofia Albertina. Trots invigningen 1788 så kom det att dröja nästan 30 år till innan tornen kom på plats. Anmärkningsvärt är att kyrkan har två torn utan att vara biskopsäte eller domkyrka, vilket är ovanligt. I norra tornet finns två svängande klockor och ett klockspel med 43 klockor och i det södra tornet finner men två svängande klockor.

 

IMG_0167

 

Sofia Albertina

DSCN0285

Välkommen in!
Kyrkbänkarna är från 1880 men har fått ny färgskala efter renoveringen 1980. De vackra ljuskronorna längst fram kommer från den gamla kyrkan och är från 1600-talet.

DSCN0286

 

Kyrkan har 6 fönster i långskeppet med fantastiska glasmålningar av landskronakonstnären Martin Emond och Eric Olsson från Halmstadgruppen, i korsarmarna finns två fönster målade av Hugo Gehlin. I koret finns två glasmålningar. De flesta glasmålningar är donationer till kyrkan.

 

DSCN0282

Predikstolen som är skapad av professorn och ornamentshuggaren A.M Fahlkrantz.

 

DSCN0283

 

Den stora orgeln. Med fasad ritad av tidigare nämnda Fahlkrantz.

DSCN0293

 

Altartavlan, Christus Consolator målad av professor Carl Block från Köpenhamn. Skänktes som gåva till kyrkan runt 1883.

DSCN0291

 

Takmålningarna i kyrkan är målade av Svante Thulin och tillkom 1880. Här ser man de fyra evangelisterna Markus, Matteus, Lukas och Johannes.

DSCN0295

 

Dopfunten har en liten lustig historia, den är från 1100-talet och har troligtvis tillhört någon landskyrka. Den hittades i en trädgård inne i Landskrona och efter detta så hamnade den i kyrkans ägo.

DSCN0289

 

Kyrkan har två så kallade votivskepp, alltså modeller av skepp som har skänkts till kyrkan av tacksamhet för Guds beskydd, främst då av sjömän men även som dekoration till kyrkan. Denne ovan är skänkt av milismajoren Fredr. Wirth.

DSCN0300

 

Detta är barken Akerhielm som byggdes på Landskrona varv, modellen är byggd av skeppsbyggmästare Gustafsson på Råå. Vill man veta mer om fartygets olika seglatser så finns de beskrivna på en tavla på väggen bakom.

 

Källor:
Informationsbladet Miniguide till Sofia Albertina kyrka, som man hittar i kyrkan.
http://www.svenskakyrkan.se/landskrona/sofia-albertina-kyrka
sv.wikipedia.org/wiki/Sofia_Albertina_kyrka

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.