Ottarps kyrka

 

Visste Ni att det faktiskt är trollens och jättarnas förtjänst att Ottarps kyrka byggdes i Råå-åns vackra dalgång?
Legenden säger att kyrkan var menad att byggas på en höjd ovanför dalgången, men det som byggdes upp om dagen, det revs ned om natten av trollen och jättarna. Därför flyttade man kyrkbygget till den plats där kyrkan ligger idag och trollen och jättarna lämnade kyrkan ifred. Mitt emot kyrkan ligger prästgården som har anor från 1658.

Ottarps kyrka hittar man i Helsingborgs kommun och har varit församlingskyrka i Ottarps församling fram till 2006 då den blev en del av Landskrona församling.
Kyrkan byggdes på sent 1100-tal/tidigt 1200-tal som en sandstenskyrka i så kallad romansk stil. Till en början så var nog sandstensmuren blottad, men senare så kom kyrkans fasad att vitkalkas.
Till en början så bestod kyrkan av långhus (långsmalt församlingsrum) och kor (altarrum) med en halvrund absid (korets avslut), men under medeltiden så byggde man om och byggde till. Långhuset förlängdes åt väster, ett klocktorn byggdes senare och man slog valv i kyrkorummet. I långhusets södra del konstruerades ett vapenhus, som senare under 1700-talet kom att tas bort
Under 1800-talets mitt så rev man långhusets östra del och ersatte denna med två korsarmar. Altaret flyttades till korsarmarnas centrum och koret byggdes om till sakristia (prästens omklädningsrum). Samtidigt så rev man större delen av absidiet i öster.

När kyrkan restaurerades igen på 1970-talet så hittade man kalkmålningar under putsen i resterna av koret och absiden. Bilderna föreställer en majestas domini -avbildning, alltså Kristus sittandes på en tron omgiven av en mandorla (mandelformad upprättstående ljusgloria) och de fyra evangelisterna (Markus, Matteus, Lukas och Johannes) där endast Matteus och Johannes finns kvar. Man tror att korets norra och södra väggar har varit rikt målade innan reformationen (ca 1527-1600).

 

DSCN0188

Ottarps kyrka i vårsolen

DSCN0190

Här ser man de stora fönstren som tillåter att stora mängder ljus fyller kyrkan.

DSCN0186

Välkommen in!
Dopfunten som Ni ser till vänster i bild, vid sidan av pianot, har anor från medeltiden. Den är gjord i sandsten och har en fyrsidig skål med rundstavar i hörnen. Till dopfunten finns ett dopfat i mässing som bär en bottenrelief som bär motiv från bebådelsen, detta har anor från 1400-talet. Även ett brätte med evangelistsymboler, som är daterat till 1587.

DSCN0182

 

Altaret som finns i korsarmarnas centrum, dekorerat som sig bör under fastetiden.

DSCN0179

Kyrkorgeln

DSCN0184

Predikstolen, daterad 1624, i högrenässans med rikt snidade träpaneler som målats och förgyllts.

DSCN0183

Vacker glasmålning

DSCN0180

Predikstol och ljusbärare

DSCN0187

Ska vi passa på att smyga ut i solljuset igen? Glöm inte att titta på det bord där det finns diverse informationsblad om kyrkan du besöker och dess verksamhet. Där kan det finnas godbitar!

DSCN0189

Ottarps vackra kyrkogård

 

 

 

 

DSCN0191

 

Kyrkstugan, här serveras det kyrkkaffe efter gudstjänst/mässa.

 

Källor:
http://www.svenskakyrkan.se/landskrona/ottarp-kyrka
sv.wikipedia.org/wiki/Ottarps_kyrka

Foto:
E.Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.