Hornberga kapell

Ungefär 12 kilometer norr om Orsa, vid Orsa finnmarks södra gräns så hittar man den lilla skogsbyn Hornberga och Hornberga kapell.

Hornberga är ett tydligt bevis på att man kan göra storverk bara man jobbar tillsammans. Kapellet uppfördes 1960-62 av Hornberga byalag med präst Olof Hambraeus i spetsen och det var Hornberga – Bjus syförening som arbetade ihop de pengar som behövdes för att skaffa byggmaterial och den lada som kom att bli kapellet.
Kapellets stomme är alltså en lada som man fann i Torsmo, den monterades ner och uppfördes igen på den plats där kapellet står idag. Hela byn engegerades i kapellet och även folk utifrån som har spenderat sina sommrar i byn kom för att hjälpa till. Kapellet stod klart 1962 och invigdes då av biskop John Cullberg.

Byborna har skött sitt kapell ideellt fram till 2010 då kapellet överlämnades av Hornberga kapell stiftelse som gåva till Orsa församling. Detta innebär att det numera är Orsa församling som står för underhåll och drift.

Hornberga kapell är populärt, många kommer tillbaka hit för att fira bröllopsdagar, döpa sina barn och så vidare. Kapellet är alltid öppet, dygnet runt och året runt. Du är som besökare alltid välkommen och du är även välkommen att spela på kapellets orgel om lusten faller på.

 

DSCN0422

Hornberga kapell

DSCN0421

DSCN0424

Välkommen in!

DSCN0425

Altartavlan är målad av Harry Sahlin från Uppsala

DSCN0426

Predikstol

DSCN0427

Kyrkan är liten, men känns ack så stor.

DSCN0428

Kyrkans orgel som kommer från orgelbyggare Magnusson i Göteborg, du är välkommen att spela om du vill. Instruktioner om hur du får igång orgeln finns på spelbordet.

 

 

 

DSCN0431

 

Prästen Hambraeus gubbstol hittar man i sakristian. Rymlig att sitta i och man får ”dingla med benen”eftersom att man knappt når ner till golvet.

 

DSCN0432

Vacker träskulptur.

 

 

 

DSCN0433

Kyrkklocka

 

 

DSCN0434

 

Inga fler ord behövs!

 

Källor:
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=664548
sv.wikipedia.org/Hornberga_kapell

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.