Sollerö kyrka

Äntligen!
Ja, jag kan inte säga annat än att jag äntligen får presentera min dopkyrka, en kyrka som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Jag har varit hit flera gånger utan att lyckats pricka in öppentiderna… men nu…nu var kyrkan öppen. 🙂

Sollerön var en del av Mora församling, men hade ett eget kapell dit prästen kom vissa söndagar. Övriga söndagar så fick solleröborna ta sig in till Mora för att delta i gudstjänst. Detta kunde vara en farlig och strapatsrik resa, speciellt under våren och hösten då Siljans is kunde både bära eller brista.

Solleröborna fick kämpa för att bli egen församling, kampen leddes av bonden/sockenmannen Jugen Jon Andersson som promenerade till Stockholm (motsvarande cirka 34 mil enkel resa) flera gånger för att föra bygdens talan och uppvakta kung Gustav III. Detta ledde till att ett privilegiebrev utfärdades och Sollerön kunde bilda egen församling 1777.
Kyrkan byggdes 1780-85 och döptes till Sophia Magdalena efter drottningen och Jugen Jon måste ha gjort stort intryck på kungaparet. I församlingens första dopbok från 1787 så kan man läsa att kungaparet är faddrar till Jugen Jons dotter och dottern har fått namnet Sofia efter drottningen.
Jugen Jon har naturligtvis betytt mycket för bygden, bland annat så har han fått gett namn åt Solleröns kyrbåtar; Jugen Jon I och II. Än idag så tävlar man i kyrkbåtsrodd på Siljan under sommaren, Solleröns herrar tävlar med kyrkbåten Jugen Jon och damernas båt heter Sophia Magdalena. Så tävlar man mot andra kyrkroddslag så som Leksand, Rättvik och Nusnäs.

När nya kyrkan byggdes så rev man det gamla kapellet eftersom att man behövde inventarierna till nya kyrkan. Bland annat så behöll man storklockan, som idag hänger i kyrktornet. Klockan är från 1530 talet och är Dalarnas äldsta, i bruk, bevarade kyrkklocka. Sägnen säger att man lyckades rädda klockan från Gustav Vasas plundringståg, vid den så kallade reduktionen som det beslutades om vid riksdagen 1527 i Västerås, genom att gömma klockan i Siljan.

 

DSCN0420

Sollerö kyrka

DSCN0419

Sollerö kyrka, vars kyrktupp (som jag misslyckats totalt med att få med på bild) har blivit utsedd till Årets kyrktupp 1996. Omröstningen anordnades av Svenska kyrktuppsfrämjandet och vinsten gav ”ära och berömmelse”.

 

 

 

DSCN0418

Inskriftstavlan i grå kalksten hittar man ovanför huvudingången.

DSCN0398

Välkommen in!

DSCN0400

 

Detta kyrkorum utan pelare ger kyrkan en fullständigt fantastisk akustik.

 

DSCN0403

Den vackra kyrkorgeln har inskriptionen Soli Gloria Deo som betyder Endast Guds härlighet. Orgelläktaren byggdes 1910 då orgeln införskaffades.

 

 

 

DSCN0409

Den enkla men fantastiska altartavlan, kolonner i perspektiv med fond av omstrålat kors med törnekrona och med en molnbeströdd himmel som bakgrund. Altartavlan är målad av falukonstnären Per Hedendahl och är från 1795.

DSCN0413

Predikstolen är från 1785 och är tillverkad av snickare från ön. Det sägs att den tillverkades i en fäbodstuga och när den stod klar så insåg man att den var för stor, och dörren för liten. Summan av kardemumman blev att man fick lov att såga hål i väggen för att få ut predikstolen.

DSCN0404

I kyrkans södra korsarm så finner man detta dopaltare. Dopfunten är av röd sollerögranit, ritad av arkitekten Magnus Dahlander och inskriptionen på dopfuntent fot berättar att denne är en gåva till Sollerö församling från solleröättlingar som bosatt sig i jämtländska Lit.
Träskulpturerna som finns upp till höger i bild har anor från medeltiden och föreställer Jungfru Maria med jesusbarnet, S:ta Katarina av Alexandrina, en apostel med bok i handen (min egen gissning är att det kan vara Paulus, men jag kan absolut ha fel.), Maria Magdalena och Sankt Lars.

DSCN0407

Minnestavla över Jugen Jon Andersson

DSCN0401

Kyrkan var inte endast viktig för religionsutövande utan hade andra viktiga samhällsfunktioner också. Till exempel så användes kyrkklockan till att ringa vid brand. Började det brinna i någon av öns byar, så ringde kyrkklockan ett visst antal slag beroende på vilken by som drabbats, på detta sätt kallade man samman folket på ön för att hjälpa till med släckningsarbetet. Sollerön har sju byar, på bilden ser ni hur många slag som slogs för varje by.

DSCN0402

Tack för besöket och välkommen tillbaka!
Frid vare med eder.

 

 

DSCN0408

 

Jo, just ja… det var en liten detalj till. Om ni tittar vid sidan av dörren till vänster i bild så ser ni en typ av bänk. Detta är en så kallad biktbänk, men om den har haft denna funktion ska jag låta vara osagt för det vet man inte. Det finns också en möjlighet att det är en pliktstol som bötfällda församlingsmedlemmar blev tvingade att använda.
I Sverige har vi haft så kallad kyrkoplikt, vilket innebar att om man blev dömd för vissa brott i häradsrätten, rådhusrätt eller liknande så kunde man bli bestraffad genom att bli avstängd från kyrkans gudstjänster, betala böter till kyrkokassan eller att stå med blottat huvud i kyrkdörren och liknande. När man avtjänat sitt straff så skedde befrielsen från straffet ofta offentligt i kyrkan genom att den som felat fick sätta sig på pliktstolen.

 

Källor:
Informationsblad om Sollerö kyrka, som finns att hämta gratis i kyrkan. Finns även mer omfattande informationssamling om kyrkan som går att köpa för 20 kr.
sv.wikipedia.org/wiki/Kyrkoplikt

Foto:
E. Palmestedt

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.