Lunds domkyrka

God fortsättning på det nya året kära vänner!
Nu är det väl ändå dags att presentera den första domkykan här på bloggen, så här kommer Lunds domkyrka. 🙂

Lunds domkyrka är en kyrkobyggnad som ligger söder om parken Lundagård i centrala Lund. Domkyrkan är alltså huvudkyrka i stiftet, i det här fallet Lunds stift som innefattar Skåne och Blekinge. Domkyrkan finns i den så kallade stiftsstaden, den stad där biskopen har sitt säte. Lunds domkyrka är även församlingskyrka för Lunds domkyrkoförsamling.
Domkyrkan är en levande kyrka där man kan erbjuda dagliga gudstjänster. 90 000 personer väljer att fira gudstjänst här varje år. Domkyrkan är även populärt besöksmål, 700 000 människor besöker kyrkan per år.

Det är ingen som egentligen vet när domkyrkan grundlades, i Knut den heliges (dansk kung som blev helgonförklarad inom den romersk katolska kyrkan) gåvobrev som är daterat till den 21 maj 1085 så talas det om en domkyrka som byggdes under 1080-talet. Det finns dock flera saker som pekar på att det inte handlar om samma kyrka utan att Lunds domkyrka grundlades under tidigt 1100-tal då Lund blev ärkebiskopssäte för Norden.
Kyrkan är byggd i romansk stil och anser vara nordens främsta efterföljare till kejsardomen i Spayer. Den är även nordens bäst bevarade och största romanska kyrkobyggnad.

Den första september 1145 invigdes högaltaret och hela kyrkan som är helgad åt Sankt Laurentius, eller Sankt Lars som han heter på svenska kunde tas i bruk. Sankt Lars eller Laurentius var ett italienskt helgon som var diakon och en kristen martyr. Han är staden Florens och släkten Medicis skyddshelgon. Sankt Lars är även bagarnas, kockarnas och brandmännens skyddspatron. Enligt legenden så skyddade han även kyrkornas böcker och kärl och man tillbad Sankt Lars för att få skydd från skärseldens kval.

Den äldsta delen av domkyrkan är Kryptan som har stått arkitektoniskt orörd sedan 1123. Den mest kända pelaren i Kryptan är den som jätten Finn klamrar sig fast vid, det finns dock dem som menar att det inte är jätten Finn utan bibelns Simson då han fattat tag i en pelare i guden Dragons tempel.

Legenden, sagan om jätten Finn är knuten till ett antal medeltida stenkyrkor i hela Skandinavien. Man tror att sägnen har sitt ursprung i Nidarosdomen där man har knutit den till Sankt Olof (kung av Norge som blev helgonförklarad och Norges nationalhelgon) och har sedan spridits till andra kyrkor. Namnet Finn tror man är hämtat från den keltiska sagolegenden Finn. Sägnen har med stor sannolikhet gamla anor och har släktskap med berättelsen om hur asarna tog en jätte i tjänst för att bygga en mur kring asgård.
Enligt legenden så ska jätten ha byggt Lunds domkyrka och samtidigt gjort en vadslagning med en präst. Ifall munken inte fick redan på jättens namn innan kyrkan stod färdig så skulle munken ge jätten sina ögon. Nu föll det sig så att just när sista stenen skulle sättas på sin plats så kom munken springandes i full fart och ropandes jättens namn. Munken hade hört en jättekvinna sjunga för sina barn i deras bostad och sången innehöll både munkögon och pappa Finn. Jätten Finn som mer eller mindre hade snubblat på målsnöret blev naturligtvis väldig arg, han gick ner i Kryptan och tog tag i en pelare och tänkte riva kyrkan. Men i samma stund som han tog tag i pelaren så förvandlades han till sten och krympte något.
I vissa berättelser så är prästen det italienska helgonet Sankt Laurentius i andra så är det det norska nationalhelgonet Sankt Olof.

DSCN0147

 

Lunds domkyrka i romansk stil, byggd i sandsten av stenhuggare från Italien och Tyskland.

DSCN0150

Välkommen in i värmen! Låt domkyrkans rymd kittla dina sinnen och lyssna till den nästan öronbedövande tystnaden.

DSCN0151

Det vackra astronomiska uret hittar man till vänster när du kommer in i domkyrkan.

 

 

DSCN0157

Den fantastiska takmålningen.

DSCN0158

Ingången till Kryptan

DSCN0165

Jätten Finn som i vredesmod försökte riva domkyrkan enligt legenden.

DSCN0159

Det finns ytterligare stenfigurer i Kryptan som man tror är jätten Finns hustru och barn.

DSCN0166

Trappan upp till höger om Kryptans ingång leder upp till Den sjuarmade ljusstakens kapell.

DSCN0156

Högaltaret

DSCN0167

 

Domkyrkans ljusbärare vittnar om många besökare.

Bilderna visar endast en bråkdel av det som Lunds domkyrka har att erbjuda, kyrkan är väl värd ett besök.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunds_domkyrka
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Lars
http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tten_Finn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Olav_den_helige
http://www.lundsdomkyrka.se/lunds-domkyrka/
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/lunds-domkyrka

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.