Sancti Johannis Baptistae

Vi vänder näsan söderut igen och tar oss till Landskrona och ruinen efter kyrkan Sancti Johannis Baptistae, som icke skall förväxlas med Sankt Johannes kyrka som också finns i Landskrona.

Sancti Johannis Baptistae, Johannes Döparens kyrka som även kallas Sankt Hans eller Gamla kyrkan är en tidigare kyrkobyggnad i Landskrona, numera kyrkoruin (men det hade ni säkert redan listat ut!).
Landskrona fick sina stadsprivilegier 1413 och redan 11 år senare så invigdes kyrkan som stadskyrka i staden. Sancti Johannis Baptistae var Skånes största kyrka efter Lunds domkyrka med en yta 1490 kvadratmeter, byggd i baltisk gotik och enligt utsago så ska kyrkan ha varit vacker och ståtlig med mycket prydnader. Kyrkan var dessutom en av de mest centrala byggnaderna i staden.

Kyrkan kom att rivas i slutet på 1700-talet av militära skäl, eftersom att kyrkan och citadellet låg så nära varandra så befarade Landskronas kommendant att fienden skulle kunna hissa upp kanoner i kyrkans torn och det skulle ju kunna få förödande konsekvenser.
1753 så nedmonterades vapenhuset som första steg i rivningsprocessen som skulle bli en långsam historia, två år senare 1755 så hölls den sista gudstjänsten i kyrkan och det tog fram till 1788 innan man demonterat hela kyrkan.
Kyrkans inventarier så som predikstol och orgel lades ut till försäljning eller förstördes. Kyrkklockorna och två ljuskronor sparades dock och överfördes till den nya kyrkan Sofia Albertina där de används än idag.

På 1930-talet bestämde man att man skulle gräva fram vad som fanns kvar av den gamla kyrkan, man hittade tyvärr inte så mycket så man blev tvungna att ta hjälp av andra referenspunkter för att återskapa kyrkans position.
Denna rekonstruktion finner man i Landskronas nuvarande stadspark som går under Gamla kyrkans grund och är helt öppen för allmänheten. Ett stort träkors har installerats på den plats där högaltaret en gång för länge sedan var placerat och detta kors hjälper till att markera platsen.

DSCN0232

Sancti Johannis Baptistae av Emil Johansson – Thor från 1917.

DSCN0231

DSCN0230

Kyrkans uppbyggnad.

DSCN0223

Korset som markerar högaltaret.

DSCN0221

Det som finns kvar av kyrkan, som man lyckades gräva fram är dessa stenar från är från tornen.

DSCN0227

 

Står utanför vapenhuset och ”tittar in” i kyrkan.
I bakgrunden syns katolska kyrkan, Johannes Döparens katolska församling.

DSCN0222

Står med näsan vänd mot altaret, stenblocken på marken visar på kyrkans inre pelare.

DSCN0225

Blickar ner mot utgången från högaltaret.

 

Källor:
Informationsskylt vid Gamla kyrkans grund
http://www.landskronahistoria.se/byggnader/sthans.html
sv.wikipedia.org/wiki/Sancti_Johannis_Baptistae

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.