Sankt Laurentius kapell – Solleröns första kyrka

Från Rättvik så har vi tagit oss till Siljans största ö Sollerön och det som i allmänhet kallas för Kapelltomten. Här stod Solleröns första kända kyrka, byggd i början på 1500-talet, fram tills att den nedtogs 1782 och Solleröns nya kyrka, Sofia Magdalena, byggdes uppe på ”bockan”.

Kapellet var en timmerslagen byggnad som hade brädslagna ytterväggar, taket var högt och täckt av spån. På kapelltomten fanns även en öppen klockstapel med två klockor och ett kyrkhärbre. Detta ramades in av en gärdsgård.Inne i kyrkan så fanns det 10 kyrbänkar på vardera sida om mittgången, ena sidan var för herrarna och den andra för damerna. Koret och skeppet skildes åt av ett rikt snidat räckverk och altarskåpet hade troligtvis tillhört Mora kyrka. Både väggar och tak var fyllda av målningar, målningarna var ett sätt att förmedla bibelns berättelser till dem som inte kunde läsa.
Kapellet är numera ruin, men det finns många saker bevarade från kapellet. Skulpturer, predikstolen, ljuskronan och den del andra saker finns nu i Sofia Magdalena, den nya kyrkan. Även kyrkklockan som är från 1530-talet finns kvar och kan höras klämta från nya kyrkan. På kyrkklockan finns ett halster som är en symbol för den kristna martyren Laurentius som pinades till döds på ett järnhalster. Laurentius… eller Sankt Lars som han heter på svenska arbetade som diakon i Rom och led martyrdöden den 10 augusti år 258 efter Kristus.

DSCN0495

 

Välkomna till Kapelltomten. Det förekommer att man firar gudtjänst här under sommarhalvåret, då kan man sitta här i dikeskanten och njuta av gudstjänst och de vackra omgivningarna.

 

 

DSCN0493

 

Minnesmärke

DSCN0492

Här finns ett litet hörn av det gamla kapellet kvar.

DSCN0494

Det nya altaret, så enkelt och så vackert.

 

DSCN0491

De vackra omgivningarna, här med Gesundaberget i bakgrunden där man både kan åka skidor på vintern och besöka Tomten på Tomteland året om.

 

DSCN0490

I anslutning till kapelltomten så finner man Ogenkälld (sollerömål)… eller Ögonkällan som den heter på svenska. Den är numera renoverad och på sommaren finns det även bänkar som man kan sitta på vid källan. Källan tror man är en offerlund  från förhistorisk tid. Runt om kapelltomten så finns det många gravfält med gamla vikingagravar.
Det sägs att källan aldrig sinar på sommaren eller fryser om vintern…

 

DSCN0489

 

Från kapelltomten är det inte långt till ”Lärkastugan” som är fotografen Karl Lärkas sommarstuga på Sollerön. Stugan byggdes 1925 och på tomten så finns även ett härbre från 1500-talet.

Fortsätter man förbi Lärkastugan så hamnar man i ett naturområde som heter Klikten, under våren så är det ett populärt utflyktsmål för både människor och grodor. I Klikten samlas grodorna för parning. Det fullkomligt kryllar av godor och man kan höra deras kväkande på långt avstånd.

Källor:
http://www.sollero-hembygd.se/kulturstigen/st-laurentius-kapell/
https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sankt%20laurentius
http://www.solleron.se/sevardhet/offerkallan/?calendar=2015-05
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4rkastugan

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.