Siljansnäs kyrka – utbrytarnas kyrka

Från Kapelltomten på Sollerön så kör vi vidare mot Leksand… efter cirka 3 mil och 30 min bilresa så är det dags att kliva ur bilen vid kyrkan i Siljansnäs.

Siljansnäs kyrka, kyrkobyggnad i den lilla orten Siljansnäs i Leksands kommun.

Precis som Solleröborna bröt de boende i Siljansnäs sig ur sin moderförsamling, i det här fallet Leksands församling. Orsaken till utbrytningen var att det var så långt till kyrkan (cirka 10 km) över Siljans oroliga vatten. Leksands kyrka brann 1627 och innan dess så vet man inte så mycket om dess kyrkklockor. Men den så kallade Storklockan gjöts om 1648 och dess dova klang färdades vida omkring. Denna klang som i Siljansnäs förknippades med kyrktvång och sockenband.

Ett sekel senare så började missnöjet pyra ordentligt på orten och man önskade att skolprästen skulle komma till byn och hålla gudstjänst. Vilket domkapitlet gick med på, 6 besök per år fick skolprästen göra i Siljansnäs. Någon vidare ordning på kyrkgången och gudstjänstfirandet blev det dock inte ändå. Drömmen om en egen kyrka växte och 1866 så kom det efterlängtade brevet från kung Carl XV, Siljansnäs fick bli ett eget pastorat.
Kyrkan ligger på Brattåkern där byarna Björken, Hallen och Backbyn möts och den medeltida Dalalagen säger ”Bönderna förde fram stock och sten, grävde grundval och byggde kyrka”. Kyrkan är byggd på hälleberget och det behövdes två tunnor krut för att genomföra de sprängningar som krävdes. 1867 var ett dåligt år med svår missväxt i hela landet, detta medförde en ekonomisk kris två år senare. Men problem är till för att lösas och kyrkbygget kunde fortsätta tack vare att pastoratet beviljades pengar i form av rikskollekt.
Det tog åtta år, men den 2 maj 1875 invigdes kyrkan av kontraktsprosten D E Boëthius i Åhl. Siljansnäsprästen komponerade den av socknen älskade Siljansnäspsalmen ”Lovsjungen Herrens nåd och makt” som fortfarande sjungs med inlevelse i juletid.

I 120 år så fick Siljansnäs vara ett eget pastorat, 1995 bar det sig inte bättre än att man åter fick träda in i moderförsamlingen och tillsammans med Djura och Leksand bilda ett gemensamt pastorat.

Kyrkan har genomgått två renoveringar på senare tid, den första blev klar 2001 och den andra 2004.

DSCN0497

Solen skiner över Siljansnäs kyrka, det känns välkomnande.

 

DSCN0498

Kyrkklockorna ses av många som hembygdens röst. Sedan 1875 så har kyrkklockornas klang varit en del av bygden. I Siljansnäs kyrka har man två kyrkklockor, båda gjutna i Sundsvall 1874 av NP Linderberg.
Storklockan väger mäktiga 1420 kg och har slagtonen D1. På kroppen finns en bild av Kristus på korset omgiven av fyra svävande änglar, under bilden så kan man läsa Wallinpsalmens ord: ”Lofvad vare Herren våra fäders Gud!/ Både när och fjärran skalle detta ljud:/ Lofvadt, upphöjdt och prisadt vare Herrans råd!/ Han har oss bevisat outsäglig nåd./ Priser och berömmer Gud, som rättvist dömer/ och sitt folk ej glömmer.
Lillklockan väger ”blygsamma” 700 kg och har slagtonen Fiss1. På kyrkklockan kan man läsa. ”Lofvar Gud i hans helgedom. Halleluja. Herren är en konung evinnerliga, din Gud Zion förutan ända.”

 

DSCN0508

Välkommen in!

 

DSCN0500

Predikstolen i vitt med ornament i guld är skapad av Fart Lars Ersson i Fornby. Taket kröns av ett gyllene kors och under taket hänger duvan, symbolen för den helige Ande.
En liten intressant fakta är att de tre nådemedlen; nattvardkalken, dopfunten och predikstolen har samma form och är öppna uppåt. De är alltså kärl som fylls från ovan och förmedlas vidare till församlingen.
Att predikstolens ”korg” är femsidig är inte heller någon slump, de fem sidorna symboliserar Jesus fem hemligheter; hans födelse, lidande, uppståndelse, himmelsfärd och återkomst. Budskapet om dessa skall predikas från predikstolen.

 

DSCN0501

Altaret är av trä, krucifixet är centralt och ett tecken på Kristi närvaro. Tavlan som hänger över altaret är skapad av en okänd konstnär men föreställer Jesus i Getsemane örtagård.
På taket till sakristian (som finns bakom altaret) står det förgyllda korset som är omringat av urnor och palmkvistar.

 

DSCN0502

Ljusbäraren i en lite annorlunda spännande utformning.

 

DSCN0504

Dopfunten påminner om de medeltida stenfuntarna men är i marmor och inköptes till kyrkan 1939. Placeringen i koret pekar på att dopet är församlingens angelägenhet och att den som döps tas upp i församlingen.
Glasmosaiken på väggen föreställer Jesu huvud tillsammans med de grekiska bokstäverna alfa och omega som syftar på Kristus.

 

DSCN0505

Lovsången är viktig i den kristna gudstjänsten och ibörjan var orgelns viktigaste uppgift att ledsaga psalmsången men i takt med att orgelmusiken utvecklades så har den fått mer och mer självständiga ”uppdrag”.
Dagens orgel som vi ser här byggdes om 1961 till hur den ser ut idag av orgelbyggaren Olof Hammarberg. Den har 25 stämmor, 2 manualer och pedal.

 

DSCN0503

Ett kapell i kyrkan.
Till vänster i bild så ser man en Tuppstake som tillverkas i Leksand.

 

DSCN0507

En plats för kyrkkaffe?

 

DSCN0506

 

Vackra ljusbågar spänner mellan kyrkans pelare.

Källor:
”Boken” Siljansnäs kyrka av Sune Garmo från Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté som finns att köpa för en mindre slant inne i kyrkan.

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.