Ekeby kyrka

Så har vi varit ute på en lång resa, från Siljansnäs så har vi styrt kosan söderut och kört cirka 55 mil ner till Ekeby som ligger utanför Helsingborg om man kör på vägen ut mot Bjuv.
Ekeby kyrka ligger nordväst om orten Ekeby som ligger i Bjuvs kommun, kyrkan är församlingskyrka i Ekeby församling i Lunds stift.

Ekeby kyrka ligger vackert beläget i det böljande skånska landskapet och har anor från medeltiden. Ekeby socken är omnämnd som socken redan i mitten på 1300-talet, fast då under namnet Ekby. Kyrkan började uppföras på 1000-talet och bestod då av ett långhus, kor och absid som byggdes i romansk stil efter ett mönster som man hade anlagt ett par århundraden tidigare. Tornet kom till sist, då det byggdes som den sista etappen i kyrkbygget.

Så såg kyrkan ut fram till 1860-talet, då nästan hela kyrkan revs. Den hade blivit för liten för socknens växande befolkning. Tornet fick dock vara kvar  och är fortfarande i tjänst. Tornet fick vara utgångspunkten på den nya kyrkan och till tornet så byggde man på ett rektangulärt långhus i 1880-tals stil med en tresidig avslutning i öster.
Under 1800-talet så var det många av de här gamla medeltidskyrkorna som var väldigt slitna. Biskopen i Växjö, Esaias Tegnér (1782 – 1846) menade att socknarna skulle bygga nya större kyrkor i modern tappning som skulle rymma hela församlingen. Många socknar gjorde så också byggde nya och större kyrkor, ivrigt påhejade av Biskop Tegnér. Detta har lett till att kyrkor från den här tidsperioden lite småelakt kallas för Tegnérlador på grund av sin storlek och biskopens byggnadsiver.

1926 så genomgick kyrkan en restaurering. Kyrkan fick en ny altaruppsats med en oljemålning som kallas för Christus Consolator. Oljemålningen är målad av den kvinnliga konstnären Ingeborg Westfelt – Eggertz 1899, målningen påminner mycket om Carl Blochs altartavla som finns i Sofia Albertina kyrka i Landskrona. Det förgyllda träkorset som tidigare tjänade som altaruppsats har flyttats och används nu som altaruppsats vid kyrkans dopaltare.
1952 restaurerades kryptan som finns under Ekeby kyrka. Då tog man tillvara på namnplåtar, gravsvärd, vapenskjöldar med mera. Vissa av dessa föremål finns nu att beskåda i vapenhuset. Kryptan är öppen vid speciella tillfällen och är så pass stor att ett tjugotal personer kan fira gudstjänst tillsammans där.

11540911_675864622548170_8955433703475956603_n

Solen skiner över Ekeby kyrka. Här ser man tydligt det medeltida tornet som fogats samman med den betydligt modernare 1800-tals kyrkokroppen med det trekantiga avslutet och den fyrkantiga utbyggnaden längst bak är sakristian.

DSCN0569

Ekeby kyrka ligger i vackra omgivningar ute på den skånska landsbyggden.

DSCN0570

Välkommen in!

DSCN0573

Kyrkan är ljus och luftig. Ljuskronan som hänger precis ovanför våra huvuden på bilden är från 1600-talet, de andra tre ljuskronorna är skänkta till kyrkan. Genom en donation till kyrkan i början på 1980-talet så kunde de vackra snidade ljusstakarna i fönstren införskaffas. I golvet så ser man ingången till kryptan.
Idag står en av Ekeby församlings prästpraktikanter och övar altartjänst iklädd ”arbetskläder”.

DSCN0574

Kyrkans orgel är mekanisk och kommer från orgelbyggare Mårtensson i Lund. Den är byggd på 1950-talet.

DSCN0575

Ljusbäraren.

DSCN0576

Predikstolen tog man tillvara på när den gamla kyrkan revs, predikstolen har dock genomgått en del renovering. Baldakinen är ny men har en tydlig barockprägel, de fyra evangelisterna är avbildade i fälten som skiljs åt av kvinnliga hermer.

DSCN0579

Dopfunten, gjord i sandsten, är kyrkans äldsta föremål har anor från 1100-talets slut. Som ni kan se på bilden så är funten fyrkantig och är tillräckligt djup för neddoppning av hela dopbarnet vilket var brukligt fram tills dess att man började använda dopfat. Dopfatet som finns här i Ekeby kyrka är gjort i mässing och har Jungfru Maria bebådelse som bottenrelief. Fatet är från 1630-talet.

DSCN0578

Dopänglar kan se ut på många olika sätt, så här ser de ut i Ekeby.

DSCN0581

Detta vackra fönster är ett av två som finns i Ekeby kyrka och de kallas för Livets träd. Dessa är kyrkans yngsta konstverk och dessa glasmålningar är gjorda av Randi Fischer och Ralph Bergholtz. Dessa donerades till kyrkan av församlingsbor 1971.

DSCN0572

Vapenskjöldar

DSCN0571

I vapenhusets norra vägg så kan man beskåda denna gravsten över landshövdingen Josef Falster, Gedsholm. Ekeby kyrka har varit patronatkyrka under Gedsholm, vilket betyder att greven på Gedsholm hade en hel del att säga till om när det kom till Ekeby kyrka men han hade också skyldigheter gentemot kyrkan också.
Gravstenen är rätt så sliten och det kan ha sin förklaring i att den legat i kyrkans golv innan den murades in i vapenhusets norra vägg.

Källor:
Informationsblad som finns i Ekeby kyrka.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekeby_kyrka,_Sk%C3%A5ne
https://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_kyrkoarkitektur
https://sv.wikipedia.org/wiki/Esaias_Tegn%C3%A9r

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.