Stenestads kyrka – Skånes högst belägna kyrka

Den här gången så ska vi inte åka så långt, efter att vi har besökt Ekeby kyrka så ska vi åka de cirka 13 kilometrarna till Stenestads kyrka som ligger vackert belägen uppe på Söderåsen.
Stenestads kyrka är en kyrkobyggnad i Kågeröd – Röstånga församling som tillhör Lunds stift. Härifrån så kan alla präster se ner på sina kollegor eftersom att Stenestads kyrka är Skånes högst belägna kyrka, den ligger 188 meter över havet.

Stenestads kyrka är, så som många av Skånes kyrkor, byggd under romansk tid det vill säga runt 1100-talet och det finns spår av denna tid, två romanska fönster som man kan se i putsen på kyrkans utsida. Till en början hade kyrkan inget torn utan besod av ett långhus, kor och absid. Istället för tornet så hade man en klockstapel ute på kyrkogården.
Till en början så hade kyrkan ett platt innertak, men på 1400-talet så byggde man om taket till valv, valven symboliserar himlen. Kyrktaket har tre valv, två av dem är korsvalv men det tredje som man finner i långhusets östra del är ett så kallat stjärnvalv som är unikt. Enligt arkitekten Eiler Graebe så är det det enda stjärnvalvet som finns på det svenska fastlandet, bara på Gotland så kan man hitta liknande valv.

Kyrkoarkitekten och professorn C G Brunius från Lund var en viktig person i kyrkans byggnadsutveckling, under hans ledning så revs det gamla vapenhuset som fanns på kyrkans södra sidan, tornet byggdes 1848 och han hade även ett finger med i spelet när korvägg, altarskrank, kors och predikstol kom till kyrkan. De tidigare altarskåpet, predikstol och inredningen är spårlöst försvunnet. Det som finns kvar är krokarna ovanför den nuvarande predikstolen som var fästpunkter för den gamla predikstolens krona.

Bänkinredningen förnyades på 1930-talet och 1973 så restaurerades kyrkan. Inredningen, altarkorset återställdes efter Brunius förslag och man införskaffade nya ljusstakar med tillhörande blomvaser till altaret.
Korväggen är unik och får däför inte döljas av någon altartavla, istället så har man smyckat predikstolen och bänkdörrarna. Konstnären heter Stina Hofström och är från Åkarp. Hon inspirerades av psalmerna 113 Det är en ros utsprungen och 199 Den blomstertid nu kommer (Den svenska psalmboken med tillägg från Verbum, 2005) och Bergspredikan som man finner i Matteusevangeliet kapitel 5-7.

Församlingen äger tre kyrkklockor, två av dem används. Båda är gjutna i Ystad, lilla klockan som väger ”blygsamma” 500 kg är från 1941 och den lite större med sina 800 kg gjöts 1961. Den äldsta som har gjutits om,  den skapades 1496 och skadades i mitten på 1600-talet, den gjöts om cirka 100 år senare tack vare att församlingen samlade ihop pengar för att bekosta omgjutningen. Sedan 1942 så står klockan på en sockel vid långhusets nedre vägg.

På Stenestads kyrkas informationsblads framsida så finner man en vacker dikt tillägnad kyrkan. Dikten är skriven av Alfred Lundkvist.

” Du vackra vita tempel, som trygg på berget står.
Sen sist du har förändrats, det flutit hundra år.
Du manat oss i bygden till frid och själavård.
Du samlat dina döda uti din kyrkogård.
Långt ut från vida slätten, vi ser din bild så klar.
På vandringen i livet en fyrbåk för oss var.
I världen mycket ändrats, och troner störtat har.
Men uppå höga åsen, din kyrka den strå kvar.
Din klockas vackra stämma, ger lugn i livets strid,
i stilla lördagskvällar du ringer oss till frid.
Så lys oss du, och led oss till sällhet frid och ro.
När vi vårt verk får sluta, vi vid din fot får bo.”

DSCN0595

Stenestads kyrka, välkommen in!

DSCN0584

DSCN0585

När jag besökte Stenestad så var det Öppen kyrka- vecka med lapptäcketema. Så hela kyrkan var full med vackra lapptäcken.

DSCN0587

Predikstolen med målningarna av Stina Hofström
Här ser man även ljusbäraren som för dagen är lite gömd för världen bakom vackert hantverk.

DSCN0589

Altare med altarskrank

DSCN0590

Vacker ljusstake som tidigare prydde altaret.

DSCN0592

Dopfunten, inbäddad i vackra textilier, är i sandsten och har medeltida ursprung. Dopfatet är i mässing och har anor från 1500-talet, tillverkad i München. Bottenreliefen föreställer bebådelsen.

DSCN0593 (2)

Orgeln är från 1950-talet och är byggd av Mårtensson i Lund.

DSCN0583

Öppen kyrka – veckorna i våra olika kyrkor är väl värda ett besök.
Tack Stenestad för den här gången.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenestads_kyrka
Informationsblad som finns inne i kyrkan

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.