Konga kyrka – den typiska medeltida landsortskyrkan

Så var det dags att sätta sig i bilen igen och köra den vackra turen på cirka 15 km genom det skånska landskapet vid Söderåsen från Stenestads kyrka till Konga kyrka.

Konga kyrka är en kyrkobyggnad i Konga, (Svalövs kommun) som tillhör Kågeröd – Röstånga församling i Lunds stift.

De första raderna i det informationshäfte som finns om kyrkan i kyrkan beskriver kyrkan på följande sätt: ” Konga kyrka är en typisk medeltida landsbygdskyrka, där inga allt för genomgripande förändringar har förstört dess medeltida prägel.”
Kyrkan är från sent 1100-tal/tidigt 1200-tal och byggd i romansk stil i sten och bestod precis som Stenestads kyrka av en absid i öster, absiden skiljdes från koret med en triumfbåge och koret skiljdes från långhuset med ytterligare en triumfbåge. Långhuset bestod av två kvadrater, det var alltså dubbelt så långt som det var brett, toret och ytterligare en kvadrat av långhuset byggdes till senare. Klockstapel med en klocka ute på kyrkogården. Man vet inte, men man tror att långhuset kan har varit öppet hela vägen upp till takåsen, fönstren var små och satt högt upp. Kyrkan var säkert rätt mörk, men vad gjorde det när man ändå inte kunde läsa?
Innan man valvslog taket i kyrkan så var kyrkans väggar fyllda av målningar, dessa förstördes när man gjorde i ordning taket på 1400-talet och tog upp fönster. Det finns dock spår av dem på norra väggen som har framtagits under konserveringsarbete av kyrkans bilder på 1960-talet i samband med en välbehövlig renovering. Redan 1910 så renoverades kyrkan och då togs målningarna i valven fram. Det var även under denna renovering som långhusets tredje kvadrat som fick valvtak, men kyrkorummet fanns där tidigare och byggdes troligtvis till i samband med att tornet byggdes någongång i slutet på 1700-talet. Ingången i väster tog man upp i slutet på 1800-talet, innan detta så var tornet öppet in mot kyrkan med hela sin bredd och 1910 så tillkom dubbeldörrarna in mot kyrkan.

DSCN0599

Konga kyrka – den typiska medeltida landsortskyrkan

DSCN0601

Visst ligger kyrkan idylliskt i det vackra gröna landskapet. Dörren står öppen, vi går in tycker jag.

DSCN0602

Välkommen in!
Kyrkan är inte jättestor, men känns ändå ljus och luftig.

DSCN0603

Predikstolen har funnits före år 1700 och renoverades 1833, hur mycket som är kvar av den ursprungliga predikstolen vet man inte idag. När kyrkan restaurerades 1910 så erbjöd sig en lokal snickare att snida ekfigurer i hög relief till de stora fälten på predikstolen. 110 kronor ville snickaren ha för arbetet. Det blev dock inget av med det, istället målades de stora fälten med bilder av de fyra evangelisterna av kyrkokonservatorn Owald 1937.

DSCN0605

Det här är inte något som man ser varje dag. Vackert.

DSCN0606

Dopfunten är huggen i sandsten, urholkningen är kittelformig men utan fals. Den står närmast genarpsgruppen och genarpsfunten men den har smala blad som omger skålens botten och i fotens hörn finner man djurhuvuden. Troligtvis så har den tillkommit i samma veva som kyrkan byggdes.
Dopfatet är i mässing, från tidigt 1800-tal. Bottenreliefen föreställer Frälsarens dop. I mitten på 1800-talet så stals dopfatet och det sades att man inte hade fått tillbaka det trots att man efterlyst det. Men på något sätt så hittade det tillbaka till kyrkan för cirka 10 år senare kan man se dopfatet på kyrkans lista på inventarier igen.

DSCN0607

Altaret, den nuvarande altartavlan kom till 1910 och är en kopia av en tavla efter den danske konstnären Carl Block. Kopian är målad av konstnär Mattias Taube. Taube hade erbjudit sig att måla en orginalmålning för cirka 1000 kronor, men det tyckte kyrkorådet var för dyrt så det fick bli en kopia för 600 kronor istället.

DSCN0608

Altaret är i huggen kalksten, och kom till kyrkan 1910. Det har en vacker ornamentering som nu oftast döljs av ett antependium.

DSCN0609

Korset vid triumfbågen som skiljer koret från långhuset.

DSCN0613

Orgelläktaren. Det tog lång tid innan Konga fick sin kyrkorgel, först i slutet på 1800-talet så köptes det in ett orgelharmonium (ingen piporgel) för 600 kronor och det fick tjänstgöra fram till 1910 då det såldes för 28 kronor till en folkskollärare. Den nya orgeln byggdes av Lund och Åkerman för 2500 kronor, kyrkans nuvarande orgel är byggd av Frederikborgs orgelbyggeri på 1950-talet.

DSCN0616

Kyrkan har fantastiska valvmålningar som är besläktade med den så kallade Vittskövlemästaren. Bilderna är bibliska berättelser.
På den här bilden så ser vi Josef och Marias flykt till Egypten, på vägen till Egypten så gömde de sig i ett sädesfält som mognade och växte upp direkt efter sådden.

DSCN0611

Ytterligare vackra kalkmålningar.

Källor:
Informationshäfte som finns i Konga kyrka.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Konga_kyrka

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.