Säby kyrka – kyrkan som räddades av kungen

Från den Gode Herdens kyrka i Helsingborg så är det inte långt, knappt tre (3) mil, till Säby kyrka som ligger strax utanför Landskrona stad.

Säby kyrka är församlingskyrka i Landskrona församling, Lunds stift. Kyrkan är öppen för besök enbart på sommaren, då kyrkan numera är stängd under vintern.

Vid en första anblick så ser inte Säby kyrka så gammal ut, men kyrkan har anor från 1100 – och 1200-talet (exakt när är man inte helt säker på) även om kyrkan till största delen är byggd på mitten av 1800-talet. Kyrkan var från början en liten romansk kyrka, med ett torn utan ingång och ingången vid vapenhuset i söder.

1675-79 så rasade det skånska kriget och kyrkan drabbades svårt, fick nästan återuppbyggas helt. 1757 stod kyrkan klar men det dröjde inte länge innan kyrkan igen var så förfallen att man övervägde att riva den då Säby socken slogs samman med Härslövs 1840. Detta satte dock kung Oskar I stopp för och den fattiga församlingen fick göra stora uppoffringar för att kyrkan skulle byggas om igen, kyrkan stod klar 1850. Tornet rev man och det nya tornet stod klart 1877.
Det skedde flera renoveringar under 1900-talet, den senaste mer genomgripande renoveringen gjorde man 1978. Restaureringen 1978 gjordes efter ritningar av domkyrkoarkitekten Carl – Axel Acking.

Säby kyrka har endast en kyrkklocka som har gjutits om flera gånger, senast 1889.

Om man vandrar omkring på Säby kyrkas kyrkogård (som omges i väster av ett gjutgärnsstaket anno 1891) så kan man tydligt se hur samhällets sociala skikt är uppdelade. På kyrkogårdens södra sida så vilar de välbeställda under höga gravvårdar, mest framträdande är Tranchellska gravplatsen sydost om kyrkan. På kyrkogårdens norra sida vilar socknens enklare folk.

DSCN0618

Välkommen till Säby kyrka!

DSCN0619

Visst är hon vacker?
Är man lite uppmärksam när man vandrar kring kyrkan, så ser man att långhuset smalnar av mot öster och att koret är förskjutet åt norr. Korets och långhusets murar i söder är parallella, men nordmurarna avviker från varandra. Det här kan man också se om man tittar noga inne i kyrkan. Dessa ger en del oregelbundenheter som kan viska om att kyrkobyggnaden är äldre än vad man först kan tro.

DSCN0626

Välkommen in!
Kyrkan lyses upp av moderna takarmaturer, men i taket hänger även en mycket vacker och unik takkrona. Den har sina anor från 1890 -talet och är i förgyllt trä och är en gåva från Per Hansson Wallin som också tillverkat den. På väggarna så finns det lampetter av olika storlekar.
De gula och svarta viktoriaplattorna har bevarats på grund av att man har velat bevara kyrkans tidiga 1900-talsinteriör. Kyrkbänkarna är nybyggda men man har använt de äldre dörrar, bänkskärmar och gavelstycken eftersom att även dessa måste behållas av antikvariska skäl.

DSCN0622

Koret fylls upp av altarskärmväggen som har sina rötter i 1870-talet. Själva altaret är utformat som en bordsskiva som delvis vilar på konsoler som skjuter ut från den smala altarstommen. Altartavlan föreställer Maria vid Jesu kors och är målad av Georg Hansen i Landskrona. Under Altartavlan kan man läsa orden ur första Johannesbrevets andra kapitel, andra versen: ”Han är försoningen för våra synder”.
Altarringen är nu öppen vid sidorna, har en plan överliggare och är klädd med grönt tyg.

DSCN0624

Predikstolen, är enkel och osmyckad. Trappan vilar på den medeltida kyrkan södra sidoaltare. Kyrkan har fyra predikstolskläden, på den här bilden ser vi det gröna som används under trefaldighetstiden med symbolerna för tron, hoppet och kärleken. De övriga tre har färgerna violett, guld och rött.

DSCN0623

Tycker du att dopfunten ser lite annorlunda ut? Då är du inte ensam.
Dopfunten är kyrkans äldsta inventarie, stympad efter en hårdhänt restaurering 1902, men fortfarande intressant rent konsthistoriskt.  Funten är gjord av sandsten och är troligtvis lika gammal som kyrkobyggnaden, större delen av cuppan, skålen, har huggits bort och ovansidan har slipats. Det är därför den ser så annorlunda ut. Man tror att dopfunten ursprungligen är skapad av Tove Stenmästare eller någon av dennes lärjungar.

DSCN0627

Ljusbäraren fylld av ljus. I bakgrunden ser man målningar i triumfbågen som tillkom vid restaureringen 1978.

DSCN0621

Det dröjde fram till 1862 innan Säby kyrka fick sin orgel. Det var godsägaren av Säbyholm Justus Tranchell som skänkte orgeln till kyrkan. Av den orgeln så återstår endast orgelfasaden, resten av orgeln ersattes 1925 av en ny som byggdes av bröderna Magnusson i Göteborg.

DSCN0625

Väggmålningen ovanför triumfbågen, med de fyra evangelisterna.

DSCN0629

Takmålning i korets kryssvalv som kom till på 1400-talet.

DSCN0631

Tack för besöket, välkommen åter!

Information:
Miniguide till Säby kyrka, folder som finns inne i kyrkan.
Säby kyrka – kort historik och vägledning för besökare av Owe Samuelsson.

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.