Vadensjö kyrka – pilgrimskyrkan med fantastisk utsikt över det skånska landskapet

Vi håller oss kvar i Landskrona församlings ”SHOW-distrikt” (Säby, Härslöv, Ottarp och Vadensjö… fiffigt va?!) och tar oss de lite dryga 4 kilometrarna från Säby till Vadensjö kyrka. Vadenskjö kyrka tillhör Landskrona församling, Lunds stift.

Den ursprungliga kyrkan har anor sedan 1100 – och 1200-talet, men av denna finns det inte mycket kvar, endast koret och långhusets väggar. Vadensjö kyrka drabbades precis som Säby kyrka hårt av de skånska krigen 1676 – 1679 och mycket blev förstört. När freden kom så hade två av kyrkans gavlar rasat och i resterande väggar så hade det blivit stora hål. Inte nog med det, ljusstakar, altartavla, dopfunt, predikstol, skriftestol var spårlöst försvunna.
Kyrkan återuppbyggdes efter krigen men var redan vid mitten på 1800-talet i skriande behov av totalrenovering, denna renovering utfördes av C.G Brunius och denne gav kyrkan ett lågt torn. 1899 så behövde kyrkan renoveras igen, denne gången av Brunius efterträdare Henrik Sjöström. Tornet fick då sitt nuvarande utseende.

Kyrkan är som en vit pärla uppe på höjden, detta medför att kyrkan är hårt drabbad av stormar. Flera gånger så har kyrkan fått svåra stormskador, bland annat på slutet av 1700-talet så förstördes större delen av taket och senast 2004-2005 då stormen Gudrun drog fram över Skåne så var det tornet som raserades. Vadensjöborna har aldrig gett upp utan har alltid varit mån om sin kyrka och lappat, lagat och helat det som har rasat.

Vadensjö kyrka är en så kallad pilgrimskyrka, en av pärlorna på pilgrimsvägen i Lunds stift. Lunds domkyrka är navet på pilgrimsvägen Skåne Blekinge, denna är en del av den långa pilgrimsväg som knyter samman vallfärdsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Nidaros i Norge och Vadstena i Sverige. Kyrkorna längs vandringsleden erbjuder rum till vila för kropp och själ, kyrkorummen är en skatt som pilgrimen är beredd att vandra långa sträckor för att träda in i. Vadensjö kyrka är dock stängd under vintern.

DSCN0635

Här är hon, den vita pärlan uppe på höjden. Välkomna till Vadensjö kyrka!

DSCN0634

Kyrkan uppe på höjden har en fantastisk utsikt ut över det skånska landskapet.

DSCN0636

Välkommen in!
Vadensjö kyrka hade från början 24 bänkar som är gjorda av en snickare vid namn Mårtensson, bänkarna kom till kyrkan vid renoveringen 1899. Fyra av dessa bänkar finns nu på annan plats.

DSCN0638

Predikstolen är i mörkt trä med detaljer i guld. Den har fyra nischer, i varje nisch finns utskurna figurer i trä. Figurerna föreställer Mose med stentavlorna med de tio budorden, Jesus, Paulus med svärdet och Petrus med nyckeln. Under predikstolen finns en pinjekotte som är en symbol för rent vatten.

DSCN0639

Altaret och altarringen är från 1899, altaret är ett träaltare i vitt målat och med förgyllda ornament. Altarringen bärs upp av 24 pelare med överliggare och knäfall i grått tyg. Altartavlan föreställer Jesus när han välsignar barnen och är målad av J.Z Blackstadius från Stockholm 1879.

DSCN0640

Dopfunten som också är från 1899, är i huggen sten. Dopfunten tjänstgör även ljusbärare här i kyrkan.

DSCN0642

Kyrkorgeln har anor från 1868 men byggdes om 1939 av Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg.
De två stora takkronorna är från 1936 och tillverkade i Ystad, bägge två har jaktmotiv.

DSCN0632

Tack för den här gången Vadensjö kyrka!

Källor:
Informationsbladet Miniguide till Vadensjö kyrka som finns inne i kyrkan.
Informationsbladet Vadensjö Kyrka Pilgrimskyrka som finns inne i kyrkan.

Foto:
E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.