Tjörnarps kyrka

Vi är på väg igen!

Från Vadensjö så har vi nu styrt kosan österut och mot Skånes mittpunkt, Höör. Strax norr om Höör så finner vi samhället Tjörnarp och deras fina ”nya” kyrka.

Tjörnarps kyrka är alltså en kyrkobyggnad och församlingskyrka i Höörs församling i Lunds stift. Kyrkan invigdes den 6 november 1864 av domprosten Horney eftersom biskopen Johan Henrik Thomander var upptagen med att inviga inte mindre än sju andra kyrkor den dagen. I samband med kyrkans invigning så rev man gamla Tjörnarps kyrka som dock finns kvar som ruin cirka 300 meter öster om den nuvarande kyrkan. Några gånger varje sommar så firar församlingen gudstjänst vid ruinen efter den gamla 1100-tals kyrkan.

”Nya” kyrkan är byggd av gråsten efter ritningar av  arkitekten J F Åbom som även har varit med och byggt Kungliga Dramatiska teatern och Berns salonger i Stockholm. Den gamla kyrkan revs, men man tog tillvara på vissa inventarier som togs med och används nu i den nya kyrkan. Kyrkklockorna tog man med sig från den gamla kyrkan, den stora klockan är från 1639, men har gjutits om 1770-talet i Malmö. Den lilla klockan är från 1775 och Kristianstad, den sprack dock redan efter 8 år och inför invigningen av nya kyrkan 1864 så omgjöts klockan i Hörby.

Kyrkor är fyllda av symbolik, det finns en tanke med allt. Har du någongång tänkt på varför en kyrka står i de vädersträck som den gör?

Ingången till kyrkan finner vi i väster. Solen går ner i väster och symboliserar av livet tar slut och att döden tar vid. I motsatt riktning, i öster, går solen upp och livet börjar. Edens lustgård och betlehemsstjärnan låg i öster. Kristus kommer att återuppstå från öster. I öster finner vi kyrkan kor som en symbol för Guds närvaro. När vi går genom kyrkan så går vi alltså från död till liv.
Kyrkans norra sida är en symbol för vår egen tid och norrsidan speglar även Nya Testamentet. Norr är även Marias (Jesu moder) sida och så även kvinnornas sida. Det är därför som bruden vid en vigsel går in och ut ur kyrkan på den norra sidan.

Det finns även ”färgkoder”, liturgiska färger,  i kyrkan som används för att visa på kyrkoårets olika budskap. I skrivande stund så befinner vi oss enligt kyrkoåret efter trefaldighetstiden som markeras med grönt. Under denna period så firar kyrkan treenigheten, att Gud är en men samtidigt tre: Fadern, Sonen och den Helige Ande.
Det finns sex liturgiska färger inom kyrkan som symboliserar olika saker.
VITT: symboliserar glädje.
SVART: symboliserar sorg.
LILA: symboliserar eftertanke och förberedelse.
GRÖNT: symboliserar växt och växande i tron.
RÖTT: symboliserar den Helige Ande och de kristna martyrerna.
BLÅTT: symboliserar Maria, Jesu moder.

IMG_3097

Välkomna till Tjörnarps kyrka med dess vackra omgivningar.

IMG_3098

Välkommen in!

IMG_3106

Vapenhuset, det första rummet vid ingången till kyrkan. Det råder lite delade meningar om varför detta rum kallas för just vapenhus. Somliga menar att det kallas vapenhus eftersom att kyrkobesökarna lämnade sina vapen här när de gick till mässan, kyrkan är och skall vara ett fridens och fredens rum. Andra menar att detta rum tjänade som församlingens  vaktlokal för bybornas krigsvapen.
Den lilla stenhyllan ni ser till höger i bild är en sten från Tjörnarps gamla kyrka, den har varit en av grundstenarna till den nya kyrkan men vid renoveringen 1933 så fick stenen sin nuvarande plats här i vapenhuset.

IMG_3104

Altartavlan är en kopia av en målning av konstnären Munkaczy och föreställer Jesu korsfästelse. Den kom till kyrkan vid renoveringen 1933 och ersatte då ett förgyllt träkors. Altarkorser är i helkristall och kommer från Lindshammars glasbruk, modellen heter Herrevad, 1979.

Antependium är latin och betyder förhänge. Det är alltså den textil som hängs framför altaret. Dessa finns i alla kyrkoårets liturgiska färger. Nu i klädsamt grönt under trefaldighetstiden.

IMG_3103

Kyrkans orgel är ursprungligen från 1873 och den byggdes i Malmö. 1955 byggdes den dock om av Fredriksborgs orgelbyggeri i Hilleröd, Danmark. Orgeln har 2 manualer och 13 stämmor.

IMG_3099

Predikstolen är samtida med kyrkan.
Stolen består av en korg och en corona, eller ljudtak med en duva.
Här har vi ytterligare en symbol, duvan är en symbol för den Helige Ande, även kallad hjälparen. Genom Anden så är Gud närvarnde i människornas liv, uppmuntrar, hjälper och stöttar.

IMG_3112

Dopfunten är från den gamla kyrkan och har sina rötter från 1100-talet. Denna är kyrkans främsta inventarium, utförd i sandsten med palmettmönster.
Det stora dopfatet är av mässing och har anor från 1636. Det lilla är yngre och är från 1877.

IMG_3101

De flesta kyrkor har en plats, en ljusbärare, där besökarna kan tända ljus.
Denna ljusbärare skänktes till kyrkan 1995 och är skapad av Ulf Engfalk från Reslöv.

IMG_3114

Tack för besöket! Välkommen tillbaka!
Det finns fler saker att upptäcka i Tjörnarps kyrka, fina målningar och varför inte försöka läsa några rader ur Carl XII`s bibel?

IMG_3115

Kyrkan ligger i mycket vackra omgivningar, här finns det fina promenadstråk och en liten bit bort så kan man bada i Tjörnarpssjön som kan skymtas (med lite god vilja) bakom träden…

 

Information:
Informationsblad om Tjörnarps kyrka som finns i kyrkan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tj%C3%B6rnarps_kyrka
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vapenhus

Foto:
E. Palmestedt

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.