Höörs kyrka

Nu tar vi väg 13 de cirka 7 km från idylliska Munkarp till centralorten Höör.

I Höör tar vi oss till Höörs kyrka som tillhör Höörs församling, Lunds stift. Kyrkan har anor från den senare delen av 1100-talet och uppfördes av Mårten stenmästare. Kyrkan i Höör har en likhet med Lunds domkyrka, de bägge kyrkorna är byggda med sten från Höörs stenskog.

Koret, absiden och långhuset är de delar av kyrkan som har anorna från medeltiden. Långhuset har dock under 1600-talet förlängts. Den norra sidoarmen är från 1700-talets senare hälft och det nuvarande tornet tillkom 1821. Tornet fick sin spira 1890 och samma år så tillkom den södra korsarmen och kyrkan fick trappgavlar.

IMG_3155 (1)

Höörs kyrka

IMG_3157

Ska vi gå in?

IMG_3163 (1)

Välkommen in!
Tidigare så har kyrkan varit utsmyckad med kalkmålningar, detta upptäcktes under en restaurering under slutet på 1800-talet.

IMG_3159 (1)

Altaret har anor från början av 1600-talet och är skapat av mästaren Jakob Kremberg, som är en av den skånska renässanskonstens främsta representanter. Reformationens tidsålder till trots så är altaret snidat kring en madonnabild.

IMG_3158 (1)

Dopfunten är kyrkans ursprungliga.

IMG_3160 (1)

Predikstolen är liksom altaret från tidigt 1600-tal och av samma mästare, Jakob Kremberg.

IMG_3161

Kyrkans ljusbärare.
Det målade fönstret i bakgrunden tror jag är målat av Martin Sjöblom och tillkom någon gång under 1900-talet.

IMG_3166

Kyrkorummet i den Södra korsarmen.

IMG_3164

Här i den norra korsarmen så hittar vi kyrkans orgel som är byggd i hårt ekmaterial (och på bilden församlingens nyaste kantor/organist), denna orgel är unik då det är en orgel i sydtysk stil och en Gottfried Silbermann-replik, byggd i Slovenien. Denne Silbermann var en framstående instumentillverkare under 1700-talet. Den sydtyska orgeln har till skillnad från den nordtyska orgeln (som är betydligt vanligare) flera grundtoner. Orgeln invigdes i mitten på januari 2011.

IMG_3165 (1)

Det här gör Höörs orgel speciell, vanliga orglar får luft via en elektrisk fläkt, men denna orgel är den enda orgeln i Sverige som matas med luft genom kilbäljar. Detta ska göra att det blir mindre turbulens som kan skapas av en elektrisk fläkt.
Ovanför sakristian så ser vi dessa magnifika kilbäljar.

IMG_3162 (1)

Då var det dags att lämna Höörs kyrka för denna gång.
Framför oss ser vi en kopia av Thorvaldsens Kristus, denna fick kyrkan i gåva 1880. Den riktiga Kristusstatyn finns i Köpenhamns domkyrka.

IMG_3156 (1)

Tack för besöket, på vägen tillbaka till parkeringen så passerar vi porten som leder in i den norra korsarmen.

 

Källor:
http://www.svenskakyrkanhoor.se/index.php?page=100

Ny unik orgel på plats i Höörs kyrka

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6%C3%B6rs_kyrka

Foto:
E. Palmestedt

2 reaktioner på ”Höörs kyrka

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.