Borrie kyrka – kyrkan med en touch av de Brittiska öarna

Det är dags att sätta sig i bilen igen och fortsätta från Höör på väg 13 genom Skåne i riktning mot Ystad. Efter cirka 6 – 7 mil så stannar vi för en bensträckare och besöker Borrie kyrka.

Borrie kyrka är en kyrkobyggnad i Borrie som tillhör Stora Köpinge församling, Lunds stift. Kyrkan har tidigare varit församlingskyrka i Borrie församling.

Borrie kyrka är en av de äldsta kyrkorna i Lunds stift, även en av de minsta. Kyrkan härstammar från tidigt 1100 – tal och byggd i romansk stil med inspiration från Brittiska öarna. Att kyrkan är byggd i romansk stil betyder att kyrkan består av ett långhus, ett lägre och smalare kor och med en halvrund absid längst i öster. Kyrkan är byggd av blandat byggmaterial och i oregelbundna skift så har man placerat olika stenmaterial, dock främst handlar det om huggen kalksten och skiffrig kalksten.

Kyrkan har inte alltid varit aktiv som församlingskyrka hela tiden sedan den uppfördes, 1869 övergavs den som kyrka för att den inte ansågs hålla måttet. Sex år senare byggdes koret om till en klockstapel medan långhuset lämnades åt sitt öde.
1928 – 29 restaurerades kyrkan, som nu var ruin, till sin forna glans med hjälp av de boende i byggden, prosten Ahlner i Stora Herrestad och patronen på Borrie som är den gård som ligger intill kyrkan som som bär samma namn.

Vid denna renovering tog de fram långhusportarna, kvinnornas ingång på norra sidan och männens på den södra. Portalerna sammanfaller uppåt vilket är en indikation på att inspiration till detta har hämtats från de Brittiska öarna. Man kan även se drag av detta i andra detaljer så som triumfbågen och djurskulpturerna som föreställer lejon och ryttare. Dessa influenser kom troligen till Skåne från Danmark. Det är dessa influenser som  pekar på att kyrkan har tillkommit tidigare än de flesta kyrkorna i Skåne som är byggda i romansk stil. Kyrkan är tillkommen i alla fall före 1150.

Det så kallade tunnvalvet som täcker koret är det äldsta bevarade valet av sitt slag som finns bevarat i Skåne.
Det finns även vissa rester av västra tornet bevarade men tornet återuppbyggdes aldrig. Det är med detta murfragment som har inslag av tegel som gör att man har dragit slutsatsen att tornet inte har tillhört den äldsta byggnaden.

När det kommer till interiören i Borrie är de mest intressanta det stora triumfkorset på långhusets norra vägg, rökelsekaret som man finner i den södra altarnischen och den rustikt skurna altaruppsatsen som härstammar från tidigt 1600 – tal. Altartavlan bär även Kristian IV:s namnskiffer. Kristian IV var Danmarks regent 1588 – 1648.

Borrie närmanste i like när det kommer till interiörens utformning finner vi i St. Benets i Cambrigde. Längre än så sträcker sig inte likheterna då St Benet är betydligt större än lilla Borrie.
Benet är en variant, en kortvariant av namnet Benedict. Kyrkan tillhör Church of England och återfinns i centrala Cambridge. Kyrkan är stadens äldsta byggnad.

borrie-092

Välkomna till lilla Borrie!

borrie-056

Välkommen in!
Här ser ni bland annat triumfkrucifixet på kyrkans norra vägg.

borrie-067

Altartavlan med ljusinläpp från den södra väggen.

borrie-072

Här ser vi även högst upp på altaruppsatsen Kristian IV:s namnskiffer.

borrie-061

Nu är det dags att gå, tack för den här gången Borrie!

borrie-094

Här ser vi absiden som finns i öster.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Borrie_kyrka  (2016-12-20 15:30)
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=670218 (senast uppdaterad 20 april 2016)
https://en.wikipedia.org/wiki/St_Bene’t’s_Church (2016-12-20 15:20)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristian_IV_av_Danmark (2016-12-20 15:40)

Foto: M. Halle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.