Heliga kors kyrka i Ronneby

Så var det dags att ge sig ut på vägarna igen efter ett skönt stopp vid vackra Borrie kyrka. Den här gången så ska vi styra kosan åt nordost, lämna Skåne bakom oss och ta steget in i Blekinge även kallat Sveriges trädgård. Så vi letar oss fram till E22:an och ställer in siktet på vackra Ronneby och Heliga kors kyrka.

Heliga kors kyrka är en kyrkobyggnad i Ronneby pastorat, Lunds stift. Kyrkan uppfördes på 1100 – talet och har byggts om och byggts till fram till 1400 -talet. Heliga kors ligger i Ronnebys äldsta bevarade stadsdelen, Bergslagen. Det var den enda delen av Ronneby som  överlevde den stora stadsbranden 1864. Kyrkans äldsta delar är långhuset och halva koret som tillhör den ursprungliga byggnaden som var en absidkyrka i romansk stil byggd i kluven gråsten.

Under första delen av 1200 -talet formas och utvecklas Ronneby som stad och kyrkan utvecklas utvecklas också och får en korsarm i norr och en korsarm i söder. På 1300 -talet så fick kyrkan en mer gotisk stil, koret förlängdes så absiden fick stryka på foten (ge vika). Kyrkan fick sina fina valv och sakristian byggdes. Följande århundrade byggde man tornet i väster och hörnen dekorerades med blindnischer. Tornet har tre klockor ”Storklockan” (Lübeck 1593), ”Mellanklockan” (675) och ”Lillklockan” (1667).

1500 – talet var en turbulent tid. Det byggdes två strävpelare som stöd till den södra korsarmen. Kyrkan blev svårt skadad under det nordiska sjuårskriget som rasade mellan 1553 – 1570. Bland annat så har kyrkans ekport skador från Ronneby blodbad 4 september 1564.

heliga-kors-ronneby-1

Här är hon Heliga kors kyrka

heliga-kors-ronneby-2

Stävarmarna som stöttar den södra korsarmen. Den röda byggnaden som syns bakom stävarmarna är en gamla prästgården som numera används som församlingshem.

heliga-kors-ronneby-3

Ska vi ta och gå in?

heliga-kors-ronneby-4

Välkommen in!
Ovanför våra huvuden är läktarorgeln, som jag inte fick någon bra bild på. Orgeln är ombyggd senast 2010 och har 50 stämmor. Det finns även en kororgel med åtta stämmor som byggdes 1986.

heliga-kors-ronneby-5

Kyrkan har åtta valv, sju av dem är så kallade kryssvalv.

heliga-kors-ronneby-6

Här i norra korsarmen finns det åttonde valvet, som är ett stjärnvalv. Triumfkrucifixet på väggen är från 1500 -talet och har evangeliesymboler i korsarmarna. Vet du vilka evangeliesymbolerna är?
Matteus evangeliesymbol är en ängel eller människa som symboliserar den heliga inkarnationen. Att Gud blev människa genom Jesus Kristus.
Markus har lejonet som är symbolen för kunglig makt.
Lukas har tjuren som symboliserar bön och offer.
Johannes har örnen som är en symbol för den Helige Anden.

heliga-kors-ronneby-7

Predikstolen är från mitten av 1600 -talet och har skånskt eller tyskt ursprung. De snidade figurerna är de fyra evangelisterna och aposteln Paulus.

heliga-kors-ronneby-8

Kyrkan är full av vackra målningar, tavlor och annat intressant att titta på.

heliga-kors-ronneby-10

Dopfunten är i brons och kommer från Tyskland. Tidigt 1600 – tal.

heliga-kors-ronneby-9

Det mäktiga koret.

heliga-kors-ronneby-11

Den mäkliga altaruppsatsen är ett renässansarbete som bär årtalet 1652. Uppsatsen är rikt ornamenterad. Den stora talvlan visar nattvardens instiftelse, ovanför ses en relief av korsfästelsen omgiven av de fyra evangelisterna. Överst ses den uppståndne Kristus. Altaruppsatsen skänktes som gåva till kyrkan av borgarna i Ronneby.

 

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Heliga_Kors_kyrka
https://sv.wikipedia.org/wiki/Evangelistsymboler

Foto: E. Palmestedt

Annonser

En reaktion på ”Heliga kors kyrka i Ronneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.