Hjortsberga – Blekinges äldsta kyrka?

Vi åker vidare och tar oss cirka 12 kilometer öster om Ronnebys stadskärna. Här ute på landet i den lummiga grönskan hittar vi Hjortsberga kyrka.

På krönet av Listerbyåsen ligger ett gravfält som vittnar om kolonisation och utveckling redan innan kristendomen kom till bygden. På den östra sluttningen intill gravfältet valdes platsen för den kristna kyrkan. Troligen har det redan stått en träkyrka under missionstiden. På 1200-talets början kom den nuvarande stenkyrkan som tillhörde Hjortsberga socken. Annexet i Edestad skiljdes från moderförsamlingen.

Ingen annanstans i Blekinge finns det så många påtagliga länkar till det förgångna som här i Hjortsberga.

Kyrkans murar är byggda av kluven gråsten som är in- och utvändigt putsade. Tegel förekommer i senare delar och restaureringar av kyrkan. Kyrkan har en ovanlig övergångsform från romansk till gotisk stil, detta gör att kyrkans tillkomsttid beräknas till omkring år 1200. Det finns dem som anser att kyrkan är äldre, Blekinges äldsta, men därom tvistar de lärde. Förkärla kyrka ligger bra till för den titeln också.

Idag har kyrkan inget torn, men i västra gaveln har man gjort fynd som pekar på att det funnits ett torn alternativt planerats att bygga ett torn.

Välkommen in i vapenhuset! Vapenhuset och ingången ligger på södra sidan och kan vara från sen medeltid.

Det finns sju medeltida kyrkor i Blekinge, flera av dem kanske äldre än Hjortsberga, men denna kyrka är ovanligt rik på kulturhistoriska detaljer.

Över altaret finns en arkitektoniskt anordnad antemensale av trä och tre rundbågar, kanelerade pilastrar och tandsnittsfris, daterat till sent 1500-tal. Mycket sällsynt!

Altaruppsatsen är i barock och tillverkad i södra Småland av den kände Sven Segerwall, 1745.

Det har funnits ett senmedeltida altarskåp med totalt 10 figurer, en av dessa Helig Biskop är i en klass för sig, både i ålder och ursprung. Dessa kan dock inte ses i kyrkan, vill man titta närmare på dessa figurer får man ta sig till Blekinge museum.

Predikstolen, en praktfull pjäs i karolinsk stil. Kan upplevas som en smula stor i denna lilla kyrka. Upphovsman är bildhuggaren Åke Truedsson i Jämjö. Predikstolen skänktes till kyrkan av överste Carl Gustaf Skytte 1684.

Predikstolen sitter på kyrkans norra vägg. Jag har inte personligen funderat så mycket på det, men de flesta predikstolar sitter på norrsidan. Förr trodde man att ondskan kom från norr, Guds ord ska skydda församlingen.

Här, under läktaren, finns rester av kyrkans äldsta bänkinredning som tillkom kort efter reformationen och anses vara en av de äldsta protestantiska i landet.

Orgeln som skänktes till kyrkan i mitten på 1830-talet och vars fasad ännu pryder orgelläktaren är byggd här i Hjortsberga. Idag finns bakom fasaden ett orgelverk från Mårtensson i Lund, 1976.

Är denna dopfunt inte helt underbar?! 

Den övriga bänkinredningen är från mitten på 1600-talet och har vackert målande gavlar med innehavarens namn. Notera att kvinnorna satt i söder och männen i norr, enligt traditionen ska kvinnorna sitta i norr och männen i söder.

Bakom den lummiga grönskan på kyrkogården, på andra sidan vägen skymtas kyrkans klockstapel.

Det röda huset ”i fjärran” är församlingshemmet.
Information: informationsfolder som finns att hämta i kyrkan.

Foto: E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.