Bräkne Hoby kyrka – lantkatedralen

Vi letar oss tillbaka till E22:an och kör väster ut. På väg mot Karlshamn  tittar vi åt höger och ser denna fantastiska kyrka när vi har tagit av vid avfarten mot Bräkne Hoby.

Bräkne Hoby är församlingskyrka i Bräkne Hoby församling som är en del av Ronneby pastorat, Lunds stift.

Visst är hon vacker där hon står?! Hon syns vida över Hobyslätten. Hon är dock inte den första kyrkan här, 1860 revs en tornlös 1100-tals korskyrka för att ge plats åt den nuvarande kyrkan.

Denna kyrka är ett barn av sin tid och ett resultat av folkökningen. 1872 stod hon färdig med sina 1800 sittplatser (Allhelgonakyrkan inne i Lund har 2000 sittplatser, för att ge lite perspektiv), idag är det dock ”bara” 700 av dem som tillåts användas. Bräkne Hoby har ansetts vara den största lantkyrkan i Lunds stift. Kyrkan är ritad av domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall i  stilimitationernas epok, därför har kyrkan fått en nyromantisk klädnad.

Välkommen in!

Wow! Var det första jag tänkte när jag klev in i kyrkan. Visst påminner kyrkan lite om domkyrkan i Lund?

Kyrkan är byggd som en treskeppig basilika där mittskeppet (där vi står nu) skjuter upp över sidoskeppens tak och bildar med sina fönsterrader en lanternin. Ett vackert överljus faller över kyrkorummet.

Kyrkan är byggd som en salkyrka utan något markerat kor, men en korabsid i öster, under tornet finns den västliga porten som är kyrkans huvudingång och här finns vapenhuset. I vapenhuset finns en av dörrarna till den gamla kyrkan uppställd.

Kyrkan har inget markerat kor, det finns dock detta halvcirkelformade altarpodium. Själva absiden tjänstgör som sakristia.

Visst är den fantastisk! Väggmålningen i absiden fungerar som altartavla. Konstnären heter Paul Höm, 1959. Kristus sitter på sin himmelska tron med handen lyft till välsignelse.

Predikstolen. Liten med tanke på kyrkans storlek, Hjortsberga är en liten kyrka men har en betydligt större predikstol.

Den äldsta och förnämsta invetarien i kyrkan är dopfunten från tidigt 1200-tal. Pjäsen är uthuggen ur sandsten från Åhus och tillhör den så kallade Maglehemsgruppen. Dopfunten flyttades med från den gamla kyrkan.

Läktarorgeln kanske inte motsvarar det man tänkt sig att möta i en så pampig kyrka som denna, men låt dig inte luras för den är ett mäktigt instrument.

Den är jämngammal med kyrkan (1872) och är i allt det väsentliga bevarad i originalutförande. 1906 utökades orgeln från 18 till 20 stämmor. 1985 gjordes en varsam restaurering av orgeln. Något mer har inte gjorts.

Orgelns fasad är ett vackert solfjädersformat piparrangemang.

Överlånghusets pelare framställs de tolv apostlarna. Här ser vi Matteus.

Ett vackert dopträd med dopänglar invid dopfunten. Vi ser även kanten på kororgeln, ett mindre orgelverk med åtta stämmor.

Ett votivskepp.

Kyrkan har mycket mer att erbjuda både i konstväg och det finns även ett Mariakapell att besöka.
Info: informationsblad om kyrkan

Foto: E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.