Backaryds kyrka – Ronnebys annex

Vi åker tillbaka västerut mot Ronneby på E22:an och tar sedan av på väg 27 norrut mot Göteborg och Växjö. Efter cirka 2 mil kommer vi fram till bilbyggarbyn Backaryd och dess kyrka.

Backaryds kyrka, tidigare Heliga Trefaldighetskyrkan, är församlingskyrka i Ronneby församling, Ronneby pastorat.

Här är hon.

Innan denna kyrka byggdes fanns här ett kapell, i Ronnebys norra fjärding, 1640 invigdes kapellet som sockenkyrka i nya Backaryds annexförsamling. Kyrkan invigdes av biskop Winstrup efter bifall av kung Christian IV.

När kyrkoherden i Ronneby, Knut Hahn, dryga 40 år senare, blev biskop i Lund gjorde han Backaryd till ett eget pastorat med sin svåger som kyrkoherde. Detta skedde mest sannolikt utan kungligt beslut. Denna miss utnyttjade prosten Henschen när han lyckades att återupprätta Backaryd som annexförsamling fram till sin död 1796.

Detta hade det goda med sig att byggandet av den nya kyrkan, den vi ser idag kom igång och kyrkan invigdes 1799.

Den gamla kyrkobyggnaden revs och såldes, först blev den mangårdsbyggnad och sedan kontorsbyggnad till Ronneby hälsobrunn.

Kyrkorummet är stramt, enkelt och gustavianskt, men de stora fönstren släpper in mycket ljus och ger kyrkan rymd. Höjden och de toscanska träkolonnerna ger karaktär. 

Kyrkan är symetriskt byggd med två korta korsarmar i mitten på långhuset. Korsarmarna har haft läktare men dessa är nu rivna. Orgelläktaren i väster är dock kvar.

Kyrkan är en korskyrka men upplevs mer som en salskyrka där altaret är markerat med sitt upphöjda golv.

Altartavlan, Kristus consolator Kristus tröstaren, är målad av arkitekten Ludvig Frid 1887. Den är en kopia av professor Carl Blochs berömda målning. Målningen återfinns i flera kyrkor bland andra Ekeby kyrka och Sofia Albertina i Landskrona.

Dopfunten är kyrkans äldsta inventarium, troligtvis med anor från 1200-talet, huggen i röd kalksten. Sannolikt kommer den från Ronneby kyrka.

Predikstolen.

Ljusbäraren

I norra korsarmen står en modell som visar på hur den gamla kyrkan såg ut. Klockstapeln är den samma som idag, och den har två klockor.

Ovanför modellen över hur den gamla kyrkan såg ut finner vi den här gamla altartavlan från 1713. Bildhuggaren är okänd, men det råder inga tvivel om att denne gjort ett fantastiskt arbete. Dock saknas krucifixet, det har tagits ur sitt sammanhang och hängts upp inne i sakristian.

Backaryd ligger cirka 2 mil från kusten, så ett votivskepp känns inte helt solklart här.

Men skeppet är en örlogsman, inte ett handelsskepp, och då passar det in bättre. Indelningsverkets båtsmän fanns på sina rotar över hela Blekinge, även Backaryd. Skeppet är äldre än kyrkan, 1748, och har varit en av den gamla kyrkans prydnader.

Orgelläktaren finns som tidigare sagts kvar. Den byggdes när kyrkan fick sin första orgel 1839. Dagens orgel är kyrkans fjärde och är byggd av Hammarberg i Göteborg 1988. Orgelfasaden är från nuvarande orgels föregångare, orgeln från 1903.

Tack för den här gången och på återseende!
Info: kyrkans informationsblad

Foto: E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.