Möljeryds kyrka – söndagskapellet

Vi lämnar Listerby kyrka och åker västerut på E22:an. Vi tar avfarten och åker 27:an mot Tingsryd/Göteborg. Vi följer sedan skyltningen mot Ronneby flygplats, men innan vi når flygplatsen tar vi till vänster mot Eringsboda och följer vägen till Möljeryd och Möljeryds kyrka. Det gäller att vara på alerten annars är det lätt att missa infarten. Den kommer ganska tvärt och plötsligt.

Möljeryds kyrka är en församlingskyrka i Ronneby pastorat. Kyrkan är öppen under gudstjänster och förrättningar (dop, vigsel och begravning).

Välkommen till Möljeryds kyrka!

Under 1800-talet ökade invånarantalet i trakterna kring Möljeryd och dessa hade då två mil till kyrkan inne i Ronneby. På 1890-talet planerades en ny folkskola i Möljeryd, då fick arkitekten N. O. Berlin i uppgift att utforma en byggnad som vissa söndagar och helgdagar kunde användas som gudstjänstlokal.

1894 stod byggnaden klar, byggd i trä med tvådelad skolsal och helt utan fast kyrklig inredning. Vid gudstjänst öppnades den skjutbara mellanväggen som vanligtvis delade salen och ett litet altare med krucifix sattes fram. Katedern fick tjänstgöra som predikstol.

Husets har mer kyrklig karaktär utvändigt, med sina rundbågiga fönster och takryttare med vindflöjel i norr.

En klockstapel står på tomtens östra del och det var en stor händelse när klockklangen ljöd över bygden för första gången, julafton 1912. Klockan som är gjuten i Stockholm har en fantastiskt vacker klang som inte hörts någon annanstans. Den har en ljudradie på minst en halv mil. Kyrkklockan är definitivt värd att lyssna på. Speciellt om det är kallt ute, då sjunger klockan extra vackert.

1925 togs den nya folkskolan i bruk i Möljeryd och kapellet gestaltades om till en ”riktig” kyrka 1928. Det omvänt brutna taket byttes ut till ett sadeltak och vissa fönster sattes igen. Invändigt fick kyrkan en fast kyrklig inredning.

I norr (ja, kyrkan är felvänd) markerades koret med att golvet höjdes ett par trappsteg. Kyrkan fick ett fast altare, altarring och altartavla.

Det var konstnären Gunnar Torhamn som 1928 målade altartavlan som föreställer Kristi himmelsfärd. Torhamn återvände till Möljeryd kyrka 1956 och direkt på väggen målade han det röda draperiet krönt av Guds lamm, som nu omger tavlan.

Kyrkan fick en fast bänkinredning i fyra kvarter och en predikstol på västra väggen. (Precis till höger om fotografen.)

Någon orgelläktare finns inte i denna kyrka då det är för lågt i tak. Istället byggde man ett podium i kyrkans södra del med en barriär för orgeln.

Ljusbärare finns i varje kyrka, de ser bara lite olika ut.

”I Herrens helgedom, att människors barn må finna, det nya livets läkedom” står det på den kalkformade dopfunten.

Möljeryds kyrkliga ungdomskrets skänkte dopfunten till kyrkan julen 1944 tillsammans med dopfat och dopskål i silver.

Info: broschyr som finns i kyrkan

Foto: E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.