Bredåkra kyrka – begravningskyrkan

Vi lämnar Möljeryds kyrka och tar höger vid vägen och kör mot flygfältet och Hasselstad. Man hinner knappt blinka när man kommer ut ur Hasselstad innan man är inne i nästa by, Bredåkra och mitt i den skarpa kurvan är infarten till Bredåkra kyrka.

Bredåkra kyrka är en församlingskyrka  i Ronneby pastorat. Pastoratet är stort och har 13 kyrkor. Bredåkra används främst för kyrkliga handlingar, främst begravningsgudstjänster. Man kan säga att kyrkan är pastoratets stora begravningskyrka.  Vid Bredåkra kyrka finns även den stora kyrkogården som har Ronnebys stadsförsamling och landsförsamlingarna som ej har egna kyrkogårdar. Här finns även kyrkogårdsförvaltningens lokaler och ett nybyggt församlingshem som även rymmer lokal som kan användas för borgerliga begravningar.

Välkommen till Bredåkra kyrka!
Man kan tro att denna kyrka är mycket äldre än den är, men för den som har ögonen med sig ser att det står 1939 på fasaden. Så den är inte så gammal som den ser ut att vara
Ritningarna för kyrkan var färdiga redan 1865 men det kom att ta 70 år av stridigheter, Kallinge och Saxemara var även dessa alternativ för var kyrkan skulle placeras. Efter 70 år hade man bestämt sig och beslut om bygge togs. Men under denna tid så hade byggnadsfonden vuxit sig så stark att man kunde uppföra tre kyrkor, samtliga invigdes samma år, 1939. Detta är unikt, jag har inte hört att något liknande har förekommit i Svergie. Varken förr eller senare.
Arkitekten Herbert Kockum ritade alla tre kyrkor. Bredåkra kyrka är uppförd i nationalromatisk stil, 1937-39.  Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tornet i väster och koret i öster. På norra sidan finns sakristian och södra sidan har kyrkogårdsförvaltningen en del av sin verksamhet. Tornet har två klockor från 1937.Sockeln är av råhuggna granitblock. Murarna är av tegel och slätputsade och vitkalkade.

Kyrkan är som tidigare nämnts intimt förknippad med kyrkogården. Kyrkogården anlades 1861. Idag finns det cirka 9000 gravplatser på kyrkogården varav de äldsta togs i bruk 1861. Planterade hängalmar och tujor, sorgträd och uppståndelseträd,  och många gravplatser som är bevarade som de ursprungligen gestaltats ger kyrkogården en känsla av reservat som förstärks av åldriga gravmonument i fantastiskt stenarbete, gjutjärn eller smide.
Kyrkogården är fantastisk och väl värt ett besök. Jag har hört att det kommer många kyrkogårdsförvaltare från när och fjärran på studiebesök till Bredåkra kyrkogård.
(Tack Kyrkokartan.se för lånet av bilden.)

Välkommen in!
Kyrkorummet är vitputsat och täcks av tre valv, ett stjärnvalv i koret och två kryssvalv i långhuset mot väster.
Altartavlan gestaltar Kristi förklaring och är målad av Tor Hörlin 1939.
Ljusbäraren i norr hamnade nästan utanför bild.

Predikstolen i norr.

Dopfunten i granit, utformad som en tunna är skapad av skulptören Wilhelm Gieseke. Den står i korets södra del.

Den första orgeln byggdes 1839 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund och den hade 14 stämmor. Orgeln som finns i kyrkan idag är byggd 1981 av J Künkels orgelverkstad i Lund och den har 15 stämmor.

Vi tackar så mycket för besöket och styr kosan mot nästa kyrka…

Info:
Boken Blekninges kyrkor av Lasse Larsson, 2010
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bred%C3%A5kra_kyrka
https://www.svenskakyrkan.se/ronneby/bredakra-kyrkogard

Foto:
E. Palmestedt
kyrkokartan.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.