Öljehults kyrka – kapellet som blev kyrka

Efter en skön bensträckare vid Bredåkra kyrka är det dags att hoppa i bilen igen och susa iväg (självklart håller vi rekommenderade hastighetsbegränsningar!!) till nästa resmål. Vi tar höger vid infarten till Bredåkra kyrka och kör mot Ronneby flygplats, men istället för att ta vänster in mot Kallinge tar vi höger och ställer in siktet på Göteborg. Vi tar väg 27 och kör mot Tingsryd och Göteborg. Vi passerar Backaryd och Hallabro. Snart ser vi skylten som pekar mot vårt mål. Öljehults kyrka.

Öljehults kyrka är en kyrkobyggnad i byn Öljehult, Lunds stift. Församlingskyrka i Ronneby pastorat.
Här, på den här platsen i skogstrakterna av Hoby socken fanns sedan 1754 ett kapell i trä som prästen i Hoby besökte och höll gudstjänst först tre gånger om året och senare en gång i månaden.
Under 1800-talets början skedde en stor befolkningsökning i Öljehult och det bar sig inte bättre än att träkapellet inte längre räckte till för den gudstjänstfirande befolkningen. 1840 revs kapellet för att sedan återuppbyggas i en förstorad version i empirestil. Tidigare hade kapellet haft en sexkantig utformning, nu lade man till två parallella väggar så att rummet blir åttakantigt och hela nio meter längre. I söder byggdes en sakristia och i norr ett vapenhus med klocktorn som har två klockor från 1914.
Nu är det ju så att allting inte ska gå så enkelt, Överintendentämbetet i kungliga huvudstaden Stockholm hade synpunkter på ritningarna. Men församlingsbon Jon Jonssom i Skörje som var talman i riksdagens bondestånd drev igenom förslaget.
1859 blev kapellet kyrka då Öljehult blev egen församling.

Vi ska strax gå in i kyrkan, men först ska vi stanna upp och reda ut ett och annat. Hur många har koll på hur Svenska kyrkan är uppbyggd?
Svenska kyrkan har 13 så kallade stift, man kan likna det vid landskap och varje stift har en stiftstad (där biskopen som är stiftets högste chef bor), till exempel är Lund stiftstad i Lunds stift. Stiften är i sin tur uppdelade i kontrakt, varje kontrakt har en kontraktsprost som är biskopens högra hand kan man säga. Kontrakten är indelade i församlingar och pastorat. Pastoraten är en eller flera församlingar som leds av en församlingsherde/kyrkoherde. Församling är en grupp som regelbundet firar gudstjänst och har andra verksamheter tillsammans, leds av en kyrkoherde.
Är ni tillräckligt förvirrade nu för att gå vidare i storyn?

Öljehult bröt sig alltså ur Hoby församling och bildade egen församling 4 maj 1859.
1859 – 1961 var församlingen i Bräkne – Hoby pastorat för att sedan 1961 ingå i Backaryds pastorat.
1 januari 2006 uppgick Öljehult församling i det som nu är Ronneby pastorat.

SÅ… nu går vi in i kyrkan!

Välkommen in!
Det känns ljust och rymligt här inne eller hur? Det är de stora fönstrens ljusinsläpp som skapar denna känsla trots den måttliga höjden här inne.
Ibland har rummet till formen liknats vid ett skepp, och det känns lite som att sitta i en båt när man är här inne. Det finns dem som menar att detta var tanken med kyrkbyggnaden, att den skulle vara ett skepp, men det ligger nog närmare sanningen att man kunde återanvända byggdelar från det sexkantiga kapellet när man byggde kyrkan som har gett den formen av ett skepp.
Det avsmalnande koret har en avsats format som en cirkelbåge och de främre bänkarna är anpassade efter detta.
Empiren genomsyrar både kyrkans yttre och inre formspråk.

Denna altaranordning är inte den ursprungliga, över altaret hängde förr predikstolen med uppgång från sakristian som ligger vägg i vägg. En altarprydnad måste alltså ha varit mycket mindre än den som finns här idag.
Altartavlan som vi ser framför oss föreställer Jesus som undervisar i templet och är målad i Düsseldorf av den kända blekingesonen Bengt Nordenberg år 1884 på beställning av församlingen. 300 personer var med och bidrog till insamlingen för att kunna köpa altartavlan.
Inramningem med tempelfronton och toscanska kolonner är gjorda i marmorerat trä har tillkommit samma år tillsammans med de andra inre restaureringsarbeten så som nytt innertak och flyttad predikstol.

Hur många har reagerat på att kyrkan faktiskt är byggd ”på fel håll”?
Av tradition så ska kyrkor byggas så att koret med altaret står i öster… Öljehults kor och altare står i söder. Ops!

Ljusbäraren står till vänster om altaret.

Dopfunten är byggd i trä av Johannes Petters i Gäddegöl, 1910.
Vi ser även ett litet dopträd där dopänglarna hängs upp i väntan på hämtning vid dopdagsfesten.

Predikstolen är rundformad och försedd med förgyllda symboler.

Kyrkans första orgel byggdes 1883 av Nils Johan Modig, Evaryd i Bräkne Hoby. Den orgeln hade 7 stämmor. 1922 så fick kyrkan en ny orgel från Ludwigsburg, Tyskland med 8 stämmor. 1959 var det dags igen för en ny orgel, denna orgel är mekanisk och har 12 stämmor och är byggd i Kassel.

I kyrkan finns en sak som numera är ganska sällsynt, kyrkotagningspallen.
Vid de nedersta bänkarna finns en kyrkotagningspall, praktiskt anordnad att den är inskjuten under bänken men med ett enkelt handgrepp kan dras ut över mittgången.
Vad användes då denna pall till?
Här knäföll mödrarna vid kyrkotagningen, en böneakt som leddes av prästen, i vilken man tackade Gud för den nyblivna moderns återhämtade krafter och välkomnande henne tillbaka till församlingens gudstjänst.
Denna cermoni har under 1900-talet försvunnit ur gudstjänstlivet.
I de svenska kyrkohandböckerna efter reformationen finns det ingen antydan till att det skulle finnas någon form av cermoniell rening och mödrarna har inte varit förbjudna att delta i gudstjänst.
Kyrkotagningen skedde i regel fyra till sex veckor efter barnets födelse, under denna tid fick den nyblivna modern vila.

Info:
Informationsfolder om Öljehults kyrka från Ronneby pastorat.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljehults_kyrka
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljehults_f%C3%B6rsamling

Foto: E. Palmestedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.